Play me.

Den sjufaldige världsmästaren i formel 1 är den stora stjärnan i stallet Mercedes-AMG Petronas. En världsberömd ikon. I en personlig intervju får vi lära känna fler sidor av Lewis Hamilton – mannen som vill förändra branschen inifrån.

Lewis, vad är det som driver dig?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Jag provar gärna nya saker och blir glad av att lära mig något nytt. Det är härligt att lära sig något som man först inte trodde att man skulle klara av. Under min uppväxt var det många som talade om för mig vad jag inte kunde bli. Att jag inte kunde bli racerförare, eller att jag inte kunde lära mig spela något musikinstrument. I skolan sa lärarna att det aldrig skulle bli något av mig. Varje gång jag lär mig något nytt tänker jag på de där människorna, och att jag har visat dem att de hade fel. Till och med i formel 1 får jag ibland höra: ”Det klarar du inte!”

Banner

Banner

Men du fixar det ...

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Ja, jag fixar det. Jag tror att jag har överbevisat alla som någon gång har tvivlat på mig. Och det vill jag fortsätta med. Jag har ett öppet sinne. Jag är inte bra på allt, men jag gör mitt bästa. Så länge jag lever vill jag prova så mycket jag kan. Eftersom jag dessutom är väldigt ambitiös, så klarar jag oftast det mesta bra om jag övar. Jag tror också att man växer när man lär sig något nytt, som att spela ett nytt instrument eller att besöka en ny plats. Man förstår saker och ting bättre och utökar sina kunskaper – och kunskap är makt.

Kan du komma ihåg något tillfälle då du har märkt att dina ord och handlingar berör, att de faktiskt kan påverka andra?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Det känner jag ofta när jag träffar folk på en bensinmack eller på gatan, eller när jag får meddelanden från människor på sociala medier. Några i mitt team har blivit veganer, precis som jag själv för ett tag sedan. I Amsterdam var det någon som sa: ”Du har förändrat mitt liv!” Det är nästan surrealistiskt. Ibland känns det överväldigande att man kan påverka andra bara genom något man gör, säger eller skriver. Det är en väldigt skön känsla. Det är toppen att få sådana reaktioner från folk.

Du engagerar dig mycket för djur och natur. Varför är det viktigt för dig?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Djur och natur har alltid legat mig varmt om hjärtat, det är inget nytt. Tidigare var jag inte riktigt medveten om det, jag funderade helt enkelt inte så mycket. Men om jag i dag sitter på ett flygplan eller hemma och bläddrar på Instagram, och får syn på en film eller en bild av djur som dödas i Asien, Storbritannien eller Europa, så frågar jag mig själv: ”Vad är det jag ser här egentligen? Vad är det som händer?” Egentligen vet vi alla för lite om det här. Tidigare åt jag samma mat som alla andra. Jag stoppade i mig vad som helst utan att veta varifrån det kom.

Banner

Men det förändrades?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  När jag föddes hade mina föräldrar precis skaffat hund, en labrador. Han fanns vid min sida varje dag tills jag var åtta. Dagen han dog var en av de sorgligaste i mitt liv. Jag har haft katter och hundar och har alltid älskat djur. Som tonåring förstod jag för första gången att människor dödar djur för att använda deras pälsar som kläder. Jag har fortfarande aldrig köpt något med äkta päls. Senare i livet har jag insett hur mycket vi kan påverka. Det blev ännu tydligare genom sociala medier. Jag bestämde mig för att bli vegan och inte längre bidra till djurindustrin. En positiv effekt för mig själv är att jag mår tusen gånger bättre. Jag önskar att jag hade tagit steget tidigare. Ur ett etiskt perspektiv är jag väldig glad att jag inte längre stödjer den industrin. Jag vill även göra mina följare uppmärksamma på det här. Det är små steg, men om jag kan ta ett litet steg varje år så kan jag påverka. För tillfället funderar jag mycket på frågor som: ”Vilken är din uppgift? Vad kan du ge tillbaka? Hur kan du bidra till förändring?” Vi finns inte här utan anledning.

Banner

Banner

Vilken är din uppgift?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Det dröjde länge innan jag insåg vilken otrolig plattform jag har.  Jag trodde väl aldrig att jag en dag skulle ha nästan 15 miljoner följare på Instagram, eller kunna förändra någons liv bara genom ett inlägg. Det händer att jag postar en bild med texten ”Ge inte upp, jag vet att det är svårt”, och någon skriver tillbaka: ”Tack – jag var så deppig i dag, men du gav mig nytt mod.” När det slog mig vilka möjligheter den här plattformen innebär, tänkte jag: Okej, jag måste använda den här kanalen för att sprida rätt budskap. Jag vill göra skillnad på ett positivt sätt. Jag vill inspirera andra och inte bara posera på foton eller publicera oviktiga saker.

Vad betyder det för dig att få sådan respons?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Även om jag inte skulle få någon reaktion alls så skulle jag fortsätta, det är så jag funkar. Jag hoppas kunna påverka någon till det bättre. Jag tror att vi alla försöker hitta vår uppgift i livet. Min blir tydligare för varje år. Jag kan påverka andras liv positivt, skicka ut positiva budskap och bidra till upplysning. Dessutom försöker jag själv hela tiden lära mig mer. Jag vet inte allt. Jag läser på om ämnen och får nya insikter. Men generellt handlar allting jag håller på med om hållbarhet. Det jobbar jag för, och det har jag tagit ställning för offentligt.

Banner

Mercedes-Benz har satt upp ambitiösa mål när det gäller en hållbar framtid och visionen om utsläppsfri mobilitet år 2039. Är du nöjd med det?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Det handlar om hållbarhet och återvinning, att ta steget över till en kretsloppsekonomi. Det är jättebra att Mercedes ligger i täten vad gäller användning av hållbara material och gör framsteg med elbilar. Eller se på modemärket Tommy Hilfiger, som slår ett slag för mer återbruk av textilier. I min nya kollektion är målet att andelen hållbara material ska ligga så nära 100 procent som möjligt. Det strävar jag efter hos alla sponsorer. Alla har förstås rätt till sin egen åsikt. Det finns de som tycker annorlunda, och det får stå för dem. Jag prackar inte på någon mina åsikter. Jag kan bara tala för mig själv, men jag skulle önska att jag hade vetat vad jag vet i dag för tio år sedan, eller ännu tidigare.

Är det den inställningen som gör att skogsbränderna i Australien har berört dig så mycket?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  I slutet av 2019 såg jag på nyheterna om bränderna och förstörelsen i Australien, och hur mycket det påverkade människor och framför allt alla de vilda djuren. Efter jul fick jag veta att 1,5 miljarder djur skulle dö inom ett år – en förödande siffra. Jag kände mig hjälplös. Jag hade precis en paus och frågade mitt team hur jag kunde hjälpa till och om jag kunde flyga dit direkt. Det slutade med att jag skänkte pengar till räddningsarbetet. Jag tänkte att när jag är i Australien ska jag ta mig tid att se vad pengarna har använts till, och träffa människorna som har påverkats personligen. I bergen finns svarta och brända träd överallt, även om det har börjat komma upp nya växter som sprider lite grönska. Jag har sett djur som skadats i bränderna och mött människor som ägnar sina liv åt att hjälpa dem. Äkta förebilder som ger mig hopp inför framtiden.

Jobbar du för förändringar även inom formel 1?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Folk kommenterar alltid att vi flyger till tävlingsplatserna och att bilarna vi kör släpper ut koldioxid. Det ligger en konstant konflikt i själva sporten, men det kommer att fortsätta så vare sig jag är med eller inte. Men min röst räknas i den här branschen, och jag vill att förändringarna ska börja internt. Jag vill förändra formel  1 inifrån. Det hjälper att jag jobbar för Mercedes. Jag kör ett bilmärke som inte bara är bäst, utan också jobbar mest hållbart. Många företag prickar bara av hållbarhet som en punkt på listan, till exempel ”vi återvinner papper” – men hållbarhet måste stå högst upp, som det allra viktigaste. Fortfarande prioriteras det inte, men tack vare påverkan utifrån och från klimatexperter fokuseras det allt mer på de här aspekterna inom verksamheter som formel 1.

Vad kan det innebära mer konkret?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Under en helg samlas enorma mängder plastavfall på våra tävlingsplatser. Därför uppmanar jag alla team att återvinna avfall och att undvika plast. Det är sådana till synes små förändringar som får folk att tänka efter. Det skapar en dynamik som får positiva effekter. Jag hoppas kunna bidra till ett nytt sätt att tänka. Det skulle göra mig stolt.

Tänk dig att det har gått ett antal år och du ser tillbaka på den här tiden. Finns det något som du kommer att vara extra stolt över?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Om jag blickar tillbaka om 20 år kommer racingen bara att vara en del av min karriär.

Menar du verkligen det? Folk kommer att minnas dig som en legendar inom motorsporten.

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  Vi har förstås uppnått mycket och haft stora framgångar, men det kommer nog inte att betyda så mycket för mig. Jag vill hjälpa till att förändra branschen, så att den blir mer framtidsorienterad, mer miljövänlig och mer öppen för mångfald. Självklart vill jag fortsätta att vara framgångsrik, eftersom det ger mig en plattform, ungefär som en stege som jag kan klättra upp på och ropa så högt jag vill. Jag kan tala om vad jag tycker och vad jag vet, och har möjlighet att förändra saker och ting. Det behövs mer mångfald inom racersporten. Jag har varit med i 14 år, och mångfald är fortfarande inget som prioriteras.

Hur menar du då?

 • Lewis Hamilton vill ligga i framkant även utanför racingbanan
  Lewis:

  När jag slutar om tre eller fyra år kommer det under en period inte att finnas någon mörkhyad förare i formel 1, och så ser det ut överallt i branschen. Det finns alltså mycket kvar för mig att göra. Jag kan vinna hur många titlar som helst, men om jag inte lyckas förbättra mångfalden har allt varit förgäves.

Banner

LEWIS HAMILTON OM EQC

”Jag körde EQC för första gången under försäsongstesterna i Barclona. Jag hade sett den tidigare men inte kört den själv. Jag hade alltså ingen aning om hur den var, visste inget i förväg om körupplevelsen, men jag blev imponerad av hastigheten och den omedelbara responsen när man kör. Jag testade och blev väldigt förtjust. Det är en otroligt cool bil. Jag har alltid hävdat att jag är old school när det kommer till bilkörning. Jag älskar V12:or och stora motorer, ljudet och vibrationerna. Men jag vande mig vid den futuristiska känslan i elbilen. EQC har fått mycket uppmärksamhet och den ser fantastisk ut.”

Denna artikel blev första gången publicerad i Mercedes me magasinet #2, 2020.