LADDA SMARTARE!

Modern laddning både hemma och längs vägen

Text: Josefine Klatt

Byt laddångest mot laddad frihet. Laddningen av elbilar – både hemma och längs vägen – blir både smartare och enklare. Inte minst tack vare den nya väggboxen från Mercedes-Benz.

Den mäter bara knappt 25 gånger 37 centimeter, men när det gäller laddningskomfort är Mercedes-Benz väggmonterade laddbox ett riktigt kraftpaket. Nu kan du nämligen ladda ännu snabbare, enklare och smartare hemma hos dig själv. Redan i våras lanserades varianten med en integrerad, sex meter lång kabel. Nu finns det ytterligare en variant med eluttag för laddning hemma med egen laddkabel.

Förberedd för fjärrstyrning

Den smarta uppkopplingen ligger helt rätt i tiden och boxen är enkel och intuitiv att använda. Det som är speciellt med den nya väggboxen är att den är tekniskt förberedd för fjärrstyrning. Nu kan våra kunder för första gången välja att starta och avsluta laddningar, följa aktuell laddningsstatus och se laddningshistoriken via Mercedes me-appen1.

Framtidens laddningsstation

Via Wi-Fi eller LAN-kabel kan kunden ansluta utrustningen till sitt eget internet och manövrera den på distans. Kunden behöver bara öppna sin Mercedes me-app och kan starta eller avsluta laddningen med ett klick. Den integrerade energimätaren övervakar elförbrukningen under laddningen, och appen registrerar alla laddningar på ett överskådligt sätt.

Banner

Alltid uppdaterad med ny teknik

Framöver kan programuppdateringar till Mercedes-Benz väggmonterade laddbox tas emot med over-the-air-teknik, så att den alltid har den senaste versionen. Det finns också möjlighet att integrera väggboxen i vissa av kundernas egna energistyrningssystem. Med en laddeffekt på upp till 22 kW är väggboxen 9-10 gånger snabbare än ett vanligt eluttag i hemmet. En behörig elfackman kan också reducera effekten till hälften vid installationen – till exempel för att uppfylla nationella riktlinjer. För närvarande kan väggboxen beställas i flera länder inom och utanför Europa, och tillgängligheten ökar hela tiden.

Säker användning via appen

Mercedes-Benz sätter alltid säkerheten främst. Därför finns inbyggda komponenter som skyddar mot felströmmar under laddningen. Vi har också minimerat risken för obehörig användning, så att den som vill installera en egen laddningsstation i halvoffentlig miljö kan göra det utan bekymmer. Den väggmonterade laddboxen kan låsas och låsas upp med Mercedes me-appen, eller med ett RFID-kort efter aktivering i appen.

Nytt individuellt avgiftssystem

Men att ladda hemma är bara en del i vidareutvecklingen av elmobiliteten. För en ännu smidigare vardag erbjuder Mercedes me Charge2 ett nytt avgiftssystem3 för kunder som har Mercedes-EQ- och laddhybridbilar. Tjänsten omfattar över 500 000 laddningspunkter och är ett av Europas största laddningsnätverk. Kunden får maximalt transparenta kostnader vid offentliga laddningsstationer och tack vare fasta priser (tillval) kan man undvika förvirringen kring olika operatörers avgifter.

Banner

Tre olika storlekar

Systemet fungerar ungefär som samtalsavgifter för mobiltelefoner och är alltid anpassat efter de egna laddningsvanorna. Det finns tre olika nivåer att välja på: storlek S för kunder som laddar mer sällan, storlek M för standardkunder och storlek L för kunder som laddar ofta. Kunden behöver bara aktivera Mercedes me Charge i sin egen tjänsteöversikt och teckna ett laddavtal hos vår tredjepartsleverantör.

Alla laddningar i en faktura

Mercedes me-appen och multimediesystemet MBUX visar bland annat den valda laddningsstationens exakta position, aktuell tillgänglighet och pris. I helt eldrivna bilar används Navigation med Electric Intelligence för att beräkna en bekväm och tidseffektiv rutt inklusive laddstopp. Och det bästa av allt: alla laddningar faktureras en gång i månaden – enkelt, överskådligt och helt rätt i tiden. Vill du veta mer om den väggmonterade laddboxen? Kontakta din agent!

 

 

 

1 För att använda Mercedes me connect-tjänsterna krävs ett personligt Mercedes me ID samt godkännande av användarvillkoren för Mercedes me connect-tjänsterna.
2 För att du ska kunna använda Mercedes me connect-tjänsten ”Mercedes me Charge” krävs ett separat laddningsavtal med en utvald tredjepartsleverantör som hanterar betalning och avräkning av laddningarna. För att utnyttja Mercedes me connect-tjänsterna krävs ett personligt Mercedes me ID samt godkännande av användarvillkoren för Mercedes me connect-tjänsterna.
3 En tjänst från Digital Charging Solutions GmbH.