Världstjärnans kreativitet skapar musik, företagsidéer, egna superbilar – och nya möjligheter för unga som har det svårt.

”Att leva är att skapa”

Världstjärnans kreativitet skapar musik, företagsidéer, egna superbilar – och nya möjligheter för unga som har det svårt.

AV ALEX STOLZ // FOTO MERCEDES-AMG

Med sitt band Black Eyed Peas låg will.i.am högst upp på topplistorna. Numera förverkligar han sina kreativa visioner även som företagare och förebild för unga. Vi träffar honom i hemstaden Los Angeles för ett samtal om drivkrafter – och idéerna som föds bakom ratten.

Redan som tonåring var will.i.am fascinerad av snabba bilar. Varje dag åkte han buss tvärs genom stan från Boyle Heights till skolan i det välmående området West Los Angeles. Genom bussfönstret brukade han och hans bror Carl roa sig med att spana in alla dyra bilar som de planerade att köpa någon gång i framtiden. I dag har alla ungdomsdrömmar om lyxåk gått i uppfyllelse för will.i.am.

Banner

Sju Grammys och Lady Gaga

Han föddes för 46 år sedan som William Adams och blev under namnet will.i.am en av vår tids mest framgångsrika popstjärnor. Hans musikkarriär kan spåras ända tillbaka till 1988, då han 13 år gammal började uppträda med en rapgrupp som han grundat tillsammans med en kompis. Bandet hette Black Eyed Peas – och efter bara några år klättrade bandets album och singlar på listorna. I dag har will.i.am dessutom enorma framgångar som producent och låtskrivare, och hans sju Grammys är bara ett av många bevis för det. Han har jobbat nära Justin Bieber, U2 och Lady Gaga och listan över artister han samarbetat med omfattar praktiskt taget alla de största stjärnorna på musikhimlen under de senaste två årtiondena. ”Jag frågar mig alltid hur jag kan göra nytta. Hur kan jag förbättra det ena eller det andra? Hela grejen med musik är ju att skapa mening och hitta harmoni i olika ljud.”

Banner

Banner

En personlig superbil

Hiphopen är will.i.ams första kreativa område, men teknik och bilar har länge varit det andra. Den första bilen som han designade själv kallar han kärleksfullt för ett ”monster”. Den var en av de tidigaste visionerna som will.i.am förverkligade utanför musikstudion, en superbil. Det går att se på långt håll vilka bilklassiker som har inspirerat formgivningen, men den är helt och hållet sprungen ur hans egna föreställningar om hur en bil ska vara. Långt innan biltillverkarna började sätta stora skärmar i mittkonsolen byggde han in en iPad i sin bil för att göra den unik och personlig.

Pionjäranda och entusiasm för att lösa tekniska och designmässiga problem har även gjort honom till en stor beundrare av Mercedes-AMG: ”AMG betyder passion.”

Och för honom betyder det dessutom att aldrig vara nöjd med sakernas tillstånd, att få ut mer ur en bil än de flesta trodde var möjligt. Så det är inte konstigt att will.i.am är den första gästen i Mercedes-AMG:s nya, officiella serie ”AMG Uncovered”. Där avslöjar han att han drömmer om att modifiera en Mercedes-AMG GT C helt efter eget huvud. Naturligtvis skulle han kalla detta fordon för will.i.amg.

Banner

Banner

Inspirerande energi

Nyfikenheten och viljan att skapa driver honom som konstnär, och han tror att båda egenskaperna kommer från hans uppväxt. Som barn bodde William Adams med sin ensamstående mamma och sin bror i Los Angeles östra, nedgångna delar. Hans mamma såg dock till att sätta sina båda söner i en skola i det mer välmående West Los Angeles. Där fick will.i.am det som utvecklade hans drivkraft: uppskattning, uppmuntran och stöd. Det väckte hans ambitioner och fick honom att sätta upp höga mål för sig själv – som han också lyckats uppnå. Hans musik blev framgångsrik i hela världen, och han grundade sin egen firma i.am+ för att ha mer än ett ben att stå på.

Banner

Glömmer aldrig sin bakgrund

För will.i.am är det självklart att aldrig glömma sin bakgrund. 2010 engagerade han sig för att hjälpa tsunamioffer i Indonesien, en erfarenhet som fick honom att inse hur fattig och eftersatt hans uppväxtmiljö i East Los Angeles varit. ”Låg utbildning och avsaknad av framtidsutsikter leder bara till olycka. Det är som en tsunami av fattigdom varje dag. Jag kände att jag ville ge något tillbaka till samhället.”

Därför beslutade han sig för att starta ett program som ska förbereda ungdomar från hans gamla uppväxtmiljö inför universitet och arbetsmarknad. Ungdomarna får precis det som de annars inte skulle kunna få – det som hjälpte will.i.am att själv växa och bli framgångsrik. 2012 bestod programmets första kull av 65 unga deltagare. Sedan dess har tusentals barn och unga vuxna fått stöd och hjälp på olika sätt. För dem är det en väg till prestigefyllda universitet som Brown, Dartmouth, Stanford och UCLA.

Banner

Banner

Att leva är att skapa

will.i.am kan inte sitta still. ”Att leva är att skapa”, sammanfattar han sin filosofi. Under coronapandemin har han bland annat skapat en ansiktsmask som inte bara filtrerar luften, utan också har en inbyggd mikrofon och musikspelare. Hans skaparlust och optimism går hand i hand: will.i.am väntar inte på nästa tillfälle, han skapar det på egen hand. Om han inte kan lösa ett problem på första försöket, sätter han sig helt enkelt i bilen. De stora idéerna tycks komma av sig själva när han reder ut sina tankar till ljudet av den kraftfulla motorn i en Mercedes-AMG GT C.

”Jag kör en sväng, utan att ha något mål. Och så tänker jag.”

Banner