Exklusiv performance: Concept Mercedes-AMG PureSpeed

Text och bilder: Mercedes-Benz

Concept Mercedes-AMG PureSpeed är namnet på en helt ny konceptbil från Mercedes-AMG. Bilen är det första exemplaret av Mercedes-Benz omtalade kommande hyperexklusiva Mythos-serie.

Monacos Grand Prix är bland de mest ikoniska och prestigefyllda loppen i Formel 1-kalendern, därmed var omständigheterna perfekta för att introducera nya Concept Mercedes-AMG PureSpeed för världen.

Den exklusiva konceptbilen gör en direkt blinkning till racing och har en radikal design. Det är en helt öppen, tvåsitsig sportbil utan vare sig tak eller vindruta som ger en Formel 1-känsla för två personer.

Banner

”Concept Mercedes-AMG PureSpeed ger det mest direkta sättet att uppleva prestanda och körglädje. Radikalt öppen, utan vare sig tak eller vindruta. Du kan uppleva ljus, luft och passion helt utan filter och med alla dina sinnen. Konceptet för vår första Mythos-bil förkroppsligar höjden av exklusivitet”, säger Michael Schiebe, styrelseordförande i Mercedes-AMG GmbH.

Bilen är en hyllning till Mercedes-Benz racingtradition, med ren och kompromisslös design, innovativa material och modern teknologi. Bilen kommer att byggas i 250 exemplar, som enbart kommer att kunna köpas av de mest dedikerade Mercedes-Benz-entusiasterna och samlarna.

HALO-system istället för A-stolpe

En av höjdpunkterna är HALO-systemet, som både ersätter den traditionella A-stolpen och skyddar förare och passagerare. En detalj som hämtas från Formel 1, där HALO-ringen är en fast del av bilarnas design sedan 2018.

Den som köper bilen får även två specialdesignade hjälmar som är gjorda för att ge samma synupplevelse som i Formel 1.

Banner

Design inspirerat av Mercedes-AMG ONE hypercar

Concept Mercedes-AMG PureSpeed är designad som en äkta prestandabil med en mycket låg silhuett, där många detaljer är inspirerade av Mercedes-AMG ONE hypercar. Bilen har också en lång motorhuv och en låg front med en uttalad ”shark nose”, som också känns igen från andra Mercedes-modeller.

Kolfibermaterialet bidrar till kontrasten omkring hjulen, och är designat för att säkra minimal vindmodstånd, optimal downforce och kyling till bromsarna.

En hommage till legendariska Mercedes-bilar

De två bågarna bakom sätena är en referens till legendariska racingbilar. Till exempel den 300 SLR som Stirling Moss och Denis Jenkinson vann 1955 års upplaga av Mille Miglia i Italien med. I en rekordhög genomsnittsfart på otroliga 157 km/h på allmänna vägar.

Bilens färger, som går från Le Mans-röd till grafitgrå med svart AMG-mönster, är en referens till Mercedes vinnarbil från 1924 års Targa Florio-lopp på Sicilien. På den tiden var italienska bilar i allmänhet röda medan tyska var vita. Den röda lacken var menad att förvirra lokala fans och hindra dem från att störa bilen och föraren under loppet. Och tricket fungerade.

Banner

De två bågarna bakom sätena är en referens till legendariska racingbilar.

Banner

Nummer 10 återkommer nu också på Concept Mercedes-AMG PureSpeed som en hyllning till segern i Targa Florio för 100 år sedan.

Efter 6 timmar och 32 minuter och 43,2 mil korsade bil nummer 10 mållinjen som segrare med Christian Werner bakom ratten. Nummer 10 återkommer nu också på Concept Mercedes-AMG PureSpeed som en hyllning till segern i Targa Florio för 100 år sedan.

Är du nyfiken på Mercedes-AMG universumet? Läs mer här.