Hur håller man räckvidden med sin elbil under vinterhalvåret?

TEXT AV MERCEDES-BENZ SVERIGE // ILLUSTRATIONER AV TBWA

8 enkla tips för att få din elbil från Mercedes-EQ att hålla räckvidden så lång som möjligt under årets kallaste månader.

Alla elbilars förbrukning och räckvidd påverkas av många faktorer som körstil, vägval och inte minst temperatur. Därför kommer många att uppleva att räckvidden sjunker i takt med temperaturen.

Det beror bland annat på att bilen använder el för att värma batteriet till sin optimala drifttemperatur. Men – det beror också på att kylan ökar luftmotståndet, att kalla däck och vägar ger högre rullmotstånd och inte minst att det går åt el för att värma kupén.

Detta gäller alla elbilar på marknaden. Men det finns en del smarta råd som kan förlänga räckvidden under den kalla delen av året.

Banner

Kör gärna med funktionerna Eco Assist och Max Range påslagna. Eco Assist kan till exempel ge dig råd som sparar på elen längs vägen – som att lätta på gasen lite tidigare påväg in i en rondell eller när du närmar dig en korsning. ECO Assist ser också till att frihjul och bromskraftåtervinning används på bästa sätt.

Banner

Använd förklimatisering och värm bilen medan den laddas. Då värms kupén upp från elnätet och inte från batteriet.

Banner

Sänk farten lite. Luftmotståndet är faktiskt högre när det är kallt, bland annat på grund av luftfuktigheten. Kör lite lugnare och mer förutseende – det är dessutom säkrare. Året om.

Banner

Parkera om möjligt i garage eller P-hus så att bilen inte är nerkyld vid start.

Banner

Kör med rätt däcktryck. Felaktigt lufttryck kan ge upphov till farliga köregenskaper, sämre livslängd på däcken och högre förbrukning.

Banner

Sänk kupévärmen och använd sätes- och rattvärmen istället. Det är mer effektivt.

Banner

Försök att ha batteriet laddat och klart precis när du ska köra så batteriet redan då är delvis uppvärmt. Då behöver ingen energi användas till det. Ladda dessutom så ofta du kan. Även kort laddning medan du handlar hjälper till att hålla batteriet i rätt temperatur vilket påverkar räckvidden positivt.

Banner

Tips 8.

Använd bilens navigationssystem för ruttplanering. Då planerar den en rutt som är energieffektiv och som har planerade stopp för laddning när batteriet har rätt temperatur. På så sätt minskas tiden för laddning vid varje stopp.