Play me.

Lång räckvidd, smidiga laddlösningar för hemmet och ett unikt system för publika laddningar.

Banner

 • Louise:

  – Utvecklingen har gjort att laddningen är enkel och smidig, oavsett var du befinner dig, säger Louise Grimsgård, specialist på elbilsfrågor hos Mercedes-Benz i Sverige.

Var ska jag ladda? Hur ska jag ladda? Kan jag ladda?

Frågorna från elbilsspekulanter har varit många de senaste åren.

Utvecklingen har dock gjort elbilsägande i princip lika enkelt och smidigt som något annat bilägande.

Parallellt fortsätter Mercedes-Benz att lansera nya eldrivna modeller med lång räckvidd. Redan lanserade suven EQC och kompaktsuven EQA har upp till 42 mil i räckvidd medan flaggskeppsmodellen EQS som snart lanseras får en räckvidd på upp till 70 mil. (Samtliga av Merecedes-Benz elbilar har en beteckning som börjar på EQ, nästföljande bokstav visar vilken klass modellen tillhör.)

Louise Grimsgård, specialist på elbilsfrågor hos Mercedes-Benz i Sverige, berättar här om de nya, smidiga förutsättningarna för att äga en elbil, det vill säga en EQ-modell, från Mercedes.

Många har tidigare tyckt att det varit krångligt att ladda sin elbil efter vägarna, hur ser lösningen ut nu?

 • Louise:

  – Nu kan vi erbjuda ett unikt system för publika laddningar med över 100 000 laddpunkter över hela Europa. Med en registrering och ett avtal har du tillgång till alla leverantörer i Mercedes me Charges laddnätverk.

Och hur många av dessa laddpunkter finns i Sverige?

 • Louise:

  – Laddsystemet Mercedes me Charge ger dig möjlighet att snabbladda (DC) vid 420 laddare av typ CCS och långsamladda vid drygt 3780 AC-laddpunkter runt om i landet. Det fina med systemet är att du kan resa inom hela Europa och ha tillgång till laddstationer via systemet som hanterar laddning och alla betalningstransaktioner vilket gör laddningen till en integrerad del i bilen.

  – Naturligtvis ser den geografiska fördelningen olika ut beroende på var i landet du befinner dig men med hjälp av navigationssystemet i Mercedes me Charge kan du på förhand se laddstationens exakta position, aktuell tillgänglighet och pris per kWh.

 • Slide 1
 • Slide 2

Hur fungerar betalningen i laddnätverket?

 • Louise:

  – Mercedes me Charge sköter betalningstransaktionen och tillhandahåller en översikt över kostnaderna.

  – Tjänsten erbjuds alla kunder som köpt en ny laddhybrid eller ren elbil från oss. Medlemskapet är kostnadsfritt under en tidsbegränsad period och kan sedan förnyas efter hand. Du slipper ha flera laddkort och abonnemang hos olika laddoperatörer, laddningen sker smidigt via ett enda system.

Så långt publik laddning, hur laddar jag min elbil smidigast när jag är hemma?

 • Louise:

  – De flesta elbilsförare laddar sin elbil hemma under natten. Även om du bor i lägenhet är det även många bostadsrättsföreningar som installerar laddpunkter.

En laddning på natten ger dig full räckvidd varje morgon vilket innebär att du tex. som ägare till en EQA börjar dagen med 40 mils räckvidd.

Och rent praktiskt, hur går det till om jag vill skaffa en laddbox till hemmet?

 • Louise:

  – Mercedes-Benz erbjuder egna intelligenta laddboxar, eBox Smart, i samarbete med E.ON som sköter installationen och betalningen med det nya ROT-avdraget. Säljaren hos Mercedes-Benz registrerar dina kunduppgifter och E.ON tar sedan kontakt för att boka tid för installation. Som kund betalar du idag endast 50 procent av kostnaden för en laddbox och standardinstallation vilket i dagsläget ligger på 9 745 kr inklusive moms efter avdrag för Grön teknik hos Skatteverket.

  – En intelligent laddbox innebär att du kan få information om när du laddat, hur länge du laddat och hur många kWh du har laddat. All data sammanställs i en app och kan till exempel laddas ned till arbetsgivaren i de fall där laddningen ska redovisas.

Vad krävs för att jag ska kunna installera en laddbox?

 • Louise:

  – Laddboxen installeras vanligen på 11 kW effekt på tre faser. En husägare bestämmer själv om och var en laddbox ska monteras. Om du bor i en bostadsrätt räcker det med att du har en uppställningsplats för din elbil för att kunna installera en laddbox. Det är dock viktigt att fastighetsägaren och föreningen ger dig tillåtelse för installationen och att den utförs av en certifierad elektriker. Prata med föreningen om vad som är den bästa lösningen.

Vad kostar det att ladda hemma?

 • Louise:

  – Kostnaden per kWh är endast den kostnad du har för din hushållsel, cirka 1 kr/kWh.

Till sist, finns det någon anledning till att ha räckviddsångest?

 • – Nej, laddningen är inte längre något argument mot elbilar. Givetvis måste en elbilsägare planera sin resa vid längre sträckor men systemet Electric Intelligence hjälper dig att optimera din rutt med nödvändiga laddstopp efter vägen. Den största majoriteten elbilsägare av alla elbilsägare är mycket nöjda med sin eldrift och kommer att köpa en elbil även nästa gång de byter bil.

Banner