Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

1,4 meter bred skärm i nya Mercedes-Benz EQS

Ingen har väl missat nya MBUX Hyperscreen i EQS. Med en bredd på 1,4 meter (!) gör denna att hela bilens instrumentpanel i praktiken blir en storbilds-TV.

Banner

I nya EQS tar systemet ett gigantiskt kliv framåt

Det röststyrda infotainmentsystemet MBUX har gjort det enklare än någonsin att hantera funktionerna på en Mercedes-Benz. I nya EQS tar systemet ett gigantiskt kliv framåt med MBUX Hyperscreen. Ett antal skärmar fogas samman till en till synes obruten välvd enhet som sträcker sig hela vägen mellan bilens A-stolpar till en bredd på 1,4 meter och en sammanlagd yta på nästan en fjärdedels kvadratmeter! I skärmen finns också ventilationsutblåsen vilket knyter ihop den analoga och den digitala världen.

Skärmen har tre huvudsektioner: Förarsidan, mittkonsol och passagerarsidan. Mittsektionen och passagerarsidans skärmelement är av OLED-typ som ger dem en fantastisk skärpa och kontrast oavsett betraktningsvinkel.

Passageraren har alltså sin egen skärmsektion där han eller hon kan styra över innehållet helt efter egna önskemål. Om ingen sitter i passagerarsätet stängs funktionerna av och skärmen visar istället en animerad skärmsläckare.

Banner

Artificiell intelligens utan menyer

I stort sett alla de funktioner som i vanliga fall styrts av fysiska knappar hanteras nu på Hyperscreen eller med rösten eller med gester i luften. Men det är inte bara skärmen som är unik – det är också sättet den visar de olika funktionerna på. Genom vad som kallas zero-layer har man tagit bort idén med traditionell meny-navigering där man måste söka sig fram i olika lager och steg för att hitta rätt funktion.

Här är det istället bilen som känner av situationen och intuitivt känner av vilka funktioner som föraren mest sannolikt vill ha tillgång till i varje situation. Vid sidan av telefon, navigation och media arbetar systemet med fler än 20 andra funktioner där det själv känner av vad föraren kan tänkas vilja. Om denne kanske höjer bilens fjädring vid garageinfarten så lär sig systemet var och när detta sker. Om du brukar ringa en viss person vid ett visst klockslag så dyker denna upp som förslag just då. Eller om du brukar vilja ha en viss sorts massage. Eller lyssna på radion på eftermiddagen. Eller ha en viss färg på stämningsbelysningen på natten.

Banner

Vilka förslag som ges varierar på vem som kör bilen. Varje förare har sin egen profil som bilen baserar sina val på. Det samma gäller på passagerarsidan där det går att välja mellan sju olika profiler.

Fakta om MBUX Hyperscreen:

Bredd: 141 cm Yta: 2.432,11 cm2

Prestanda: 8 CPU-kärnor, 24 GB RAM, 46,6 GB/Sek RAM-bandbredd.

Haptisk feedback: 12 vibrationsmotorer