Tekniska talangen Emily Volmell i spjutspetsen av bilbranschens utveckling.

”Teknikens framsteg slutar aldrig att fascinera”

Tekniska talangen Emily Volmell i spjutspetsen av bilbranschens utveckling.

TEXT: BJÖRN SOLFORS // FOTO: LARS JANSSON

Redan som 13-åring visste hon att hon ville arbeta med bilar. Som första kvinnliga trainer på Mercedes-Benz Global Training utbildar svenska Emily Volmell verkstadspersonal inom teknik hos Mercedes-Benz i Norden.

Med digitalisering, automatisering och elektrifiering förändras hela bilindustrin just nu snabbare än någonsin. Mitt i hetluften av innovationer och tekniska språng står Emily Volmell. Som teknisk utbildare på Mercedes-Benz Global Training i Norden är det hon och hennes kollegor som utbildar bilmärkets auktoriserade verkstadspersonal på varje ny bilmodell från Mercedes-Benz.

”Det är det som är så häftigt med det här yrket. Man blir aldrig, aldrig färdig. Man utvecklas konstant. Teknikens framsteg slutar aldrig att fascinera. Vi som utbildar befinner oss verkligen i spjutspetsen av allt som händer i bilbranschen just nu”, säger Emily.

Nya S-Klass tar tre steg framåt

Inom teamet är kunskapen extremt  bred, samtidigt som alla dyker ner i olika fokusområden. Just nu har Emily Volmell extra fokus på telematiken samt el- och komfortsystem.

”Det är områden som ändras och utvecklas för varje ny bilmodell som kommer. Och det går fort. Vår nya S-Klass, till exempel. Den har bland annat ett helt nytt MBUX- system, kombiinstrument i 3D, artificiell intelligens, Digital lights och aktiv bakaxel- styrning. Listan med tekniska innovationer kan göras hur lång som helst. Nya S-Klass tar inte ett steg framåt, utan snarare två eller tre steg framåt. Det är flaggskeppet för vad en bil kan göra just nu.”

Banner

Mercedes ligger i framkant

Inför varje lansering av en ny modell  samlas normalt sett världens alla utbildare på huvudkontoret i Tyskland för en detaljerad kurs. Frågor ställs, system testas. Under en hel vecka tas alla tänkbara infallsvinklar upp – information och förståelse som sedan ska föras ut och omvandlas till praktisk nytta på världens verkstäder. En ny elektrifierad fordonsflotta för också med sig nya kunskapsbehov.

”Det blir lite mer dataöverföring och säkerhetssystem, och lite mindre olja. Men det mekaniska kommer aldrig att försvinna. En bil är fortfarande uppbyggd runt rörelsekraften, med chassi och fjädring. Det mesta i en bil är fortfarande mekanik, som även den förfinas och utvecklas konstant”, säger hon.

”Mercedes ligger verkligen i framkant när det gäller teknikutvecklingen, och det är fantastiskt att få vara en del av det.”

Banner

Banner

Banner

Emily Volmell.

Ålder: 33.
Bor: Utanför Malmö.
Yrke: Anställd vid Mercedes-Benz Global Training, som teknisk utbildare av auktoriserad verkstadspersonal i  Sverige, Danmark och Norge.

Som utbildare på Mercedes-Benz  Global Training Northern Europe hjälper Emily Volmell och hennes kollegor till att säkerställa  att du och din Mercedes-Benz  alltid blir väl omhändertagna av högt kvalificerade specialister hos din Mercedes-Benz agent och auktoriserade återförsäljare.

Strävar efter perfektion i yrket

Som färdigutbildad bil- och mc-mekaniker 2006 gjorde hon praktik på Global Training och blev snart också fast anställd på en auktoriserad Mercedes-Benz-verkstad. Arbetet som racingmekaniker fortsatte och 2007 – efter sin första medverkan i Carrera Cup – fick hon den hedersamma utmärkelsen Young Technician Award. Det var dessutom första gången en kvinna fick priset.

”Som många andra strävar jag efter perfektion i mitt yrke. Jag tvekar inte att gå utanför min comfort zone, jag är nyfiken och vill testa saker. Det genomsyrar hela min mentalitet kring hur jag är som person.”

Banner

Banner

MERCEDES-BENZ GLOBAL TRAINING NORHERN EUROPE

  • Global Training Norhern Europe ansva-rar för vidareutbildning av personal på auktoriserade verkstäder och agenter.
  • Ett team på 14 personer utbildar kollegor i Norden inom områdena  teknik, sälj och produkt både på per-sonbil och Vans.
  • Personal certifieras inom de olika specialistområdena.
  • Med toppmoderna digitala inlärnings-metoder och mänskliga möten ges optimalt stöd till kollegorna hos Mercedes-Benz agenter och auktori-serade återförsäljare.

Denna artikel blev första gången publicerad i Mercedes me magasinet #1, 2021.