Ola Källenius

Hey Ola! Hur kombinerar ni lyx och hållbarhet?

Nya värden definierar ordet "lyx" och tar plats i nya EQS.

FOTO MERCEDES-BENZ AG

Ola Källenius, född i Västervik, är sedan 2019 koncernchef för Daimler och Mercedes-Benz. Här berättar han själv om strävan mot ett elektrifierat och CO2-neutralt modellprogram – med briljans och hållbarhet in i minsta detalj.

”Jag skulle säga att lyx och hållbarhet är en naturlig kombination för ett märke som Mercedes-Benz. Moderna premiumbilar måste vara miljömässigt hållbara för att kunderna ska vilja ha dem även i framtiden. De förväntar sig att Mercedes-Benz ska erbjuda en övertygande totallösning.

Låt mig berätta en personlig upplevelse: En av mina bästa vänner firade sin födelsedag på en mycket framstående restaurang i Frankrike. Allt var perfekt. Men vet du vad som gjorde starkast intryck på mig? Det var brödet, som ställdes fram redan innan förrätten kom på bordet. Hela middagen var fantastisk, men brödet var helt enkelt fenomenalt.

Senare fick jag reda på att kökschefen hade valt ut en liten bondgård, där han kunde odla vetet som han ville, mala det till mjöl och eftersträva perfektion i varje enskilt steg. Hans mål var att baka världens bästa stenugnsbröd. Briljans in i mista detalj. Och det är precis så det ska gå till. Det är vad vi vill göra även på Mercedes-Benz.

Banner

Banner

Hållbarhet i alla detaljer

Lyx är ett begrepp som ständigt förändras. Vi ser det som vår uppgift att alltid ha en aktuell definition av vad som är ”bäst”. Vårt märke förknippas med våra traditionella kärnvärden, som enastående hantverksskicklighet, estetik och design, komfort, säkerhet, innovation och teknik. Men nya värden tillkommer och får större och större betydelse. Bland dem finns till exempel digitalisering och uppkoppling, samhällsansvar och hållbarhet.

Även hållbarhet omfattar betydligt mer än det som många kallar ”right to play”. Vårt mål är att bli fullständigt utsläppsfria när det gäller CO2. Dessutom handlar det om att spara på  jordens resurser. Redan i dag är en Mercedes nästan helt återvinningsbar, men hur kan vi använda ännu mer återvunna material vid tillverkningen? Hur kan vi få en betydande minskning av vattenförbrukningen, energiåtgången och avfallsmängden i produktionen och genom hela leveranskedjan? Klarar vi att upprätta ett slutet kretslopp? Kommer vi att lyckas ta fram ett komposterbart batteri? Hur står det till med mänskliga rättigheter bland underleverantörerna? När det gäller hållbarheten har vi alltså en helhetssyn och jobbar med alla detaljer. Precis som den franske kökschefen.

Banner

EQS höjer ribban

Hur bra Mercedes-Benz är på att förena hållbarhet och modern lyx kommer vi att visa senare i år med EQS. Den första helt elektriska sedanmodellen i S-Klass kommer att höja ribban på alla möjliga områden, bland annat kommer det versioner som har över 70 mils  räckvidd. EQS visar vad vi på Mercedes menar när vi pratar om perfektion. ”

Banner

Banner

Denna artikel blev första gången publicerad i Mercedes me magasinet #1, 2021.