MAYBACH FYLLER 100 ÅR

MAYBACH FYLLER 100 ÅR

Maybachs historia är nära kopplad till Mercedes-Benz. Det gemensamma målet är att ständigt lyfta det yppersta premiumsegmentet till nya höjder.

TEXT: THOMAS GIESEFELD

Två modellserier från Mercedes-Maybach intar huvudrollerna i genren representativa lyxbilar 2021. Med sin status som ”bäst bland de bästa” och med egenskaper som utmärker den allra högsta nivån är de oöverträffade förebilder i detta superlativa marknadssegment. En viktig ingrediens är det perfekta samspelet mellan alla tekniska faktorer, som står på stabil grund hämtad från S-Klass. Men Mercedes-Maybachs kunder får ännu mer än så.

Lyx och hightech

Mercedes-Maybachs sedanmodeller står för en självklar utstrålning med sin utsträckta silhuett på 5,47 meters totallängd, en imponerande kylargrill och bred C-stolpe med trekantsfönster. Axelavståndet på 3,4 meter bidrar till den generösa känslan i kupén, där lyx och högteknologi förenas i ett sofistikerat samspel. Kunderna kan välja mellan ett nästan oändligt antal exklusiva material, och den individuellt utformade, ikoniska lackeringen med två nyanser ger ytterligare en dimension.

Banner

Gränsöverskridande kraft

Mercedes-Maybach GLS kombinerar den tekniska basen från GLS med Maybachs haute couture. Resultatet blir en bil som öppnar upp för nya möjligheter i fråga om teknisk och estetisk komfort. Mötet mellan sofistikerad lyx och oländig terräng bekräftar innovationskraften hos Maybach, med gränsöverskridande samarbeten inom biltillverkning och en mängd andra områden. Mercedes-stjärnan symboliserade från början att företaget byggde fordon och farkoster för användning på land, till sjöss och i luften. Logotypen med ett dubbel-M står för att biltillverkaren samarbetar med Maybach- Manufaktur.

Pionjärer för modern mobilitet

Innan Wilhelm Maybach började tillverka egna bilar under namnet Maybach, tillsammans med sin son Karl och den driftige uppfinnaren Ferdinand von Zeppelin, utvecklade han tillsammans med Gottlieb Daimler den lätta, snabbgående förbränningsmotorn. År 1900 och 1901 byggde man på önskemål från en kund den första moderna bilen. Från 1907 bygger ”konstruktörernas konung” även stora motorer tillsammans med sin son. Dessa spelar en viktig roll för den nyhet som snart erövrar hela världen, nämligen luftfarten.

Banner

Banner

Svävande inspiration

Ferdinand von Zeppelin, pionjär inom byggandet av luftskepp, blir partner i ett samarbete där Maybach levererar motorer till Zeppelins luftskepp från 1912. Farkosternas tysta, svävande gång med hänförande utsikt ger upphov till ett nytt och exklusivt sätt att resa. Nu kunde man flyga mot resans mål, liksom tyngdlöst, i en bekväm kabin där passagerarna erbjöds all upptänklig komfort. Tillsammans med affärspartners från samma område börjar de outtröttliga pionjärerna att ägna sig åt fordon på marken – med tanken att bilarna skulle ge samma hänförande reseupplevelse som luftskeppen. Från 1921 tillverkar man bilar i Friedrichshafen.

Händelserik historia

Från 1930 bär utvalda toppmodeller från Maybach även namnet Zeppelin. På den tiden, när bilarna byggdes med hantverksmässiga metoder, var det vanligt att anlita utvalda karosstillverkare som fick utforma bilens yttre. Men även Daimler-Benz karosstillverkning i Sindelfingen är delaktig i en konstruktion år 1928.

Modellen DS 8 Zeppelin, som börjar säljas i början av 1930-talet, imponerar med åtta växlar och åtta liters cylindervolym i 12 cylindrar – med mohair och kristallglas i kupén. Karl Maybachs egen tjänstebil byggs 1957 på ett chassi från 1930-talet. Det är det sista officiella Maybach-exemplaret som byggs i Friedrichshafen innan Daimler-Benz 1960 köper aktiemajoriteten och rättigheterna till varumärket.

Banner

Maybach blir eget varumärke

Från 2002 till 2013 återknyter en ny modellserie med Typ 57 och 57 S samt 62 och 62 S till traditionen från Zeppelin-modellerna. Nu etableras Maybach som ett eget märke, där utveckling och design sköts under Mercedes-Benz ledning. Med Mercedes-Maybach S 600 Pullman från 2014 får Maybach åter en mycket nära relation till Mercedes-Benz, med fokus på bilar i den absolut högsta premiumklassen. Modell S 600 Pullman har en direkt koppling till Typ 600, som tillverkades från 1963 till 1981 och bland annat var officiell tjänstebil åt Konrad Adenauer – den förste västtyske förbundskanslern. Maybachs mest exklusiva modell hade allt som ingenjörerna och formgivarna kunde åstadkomma i form av teknik och lyx.

Banner

Banner

Visioner för framtiden

2016 och 2017 presenteras två enastående utställningsbilar med beteckningen Vision Mercedes-Maybach 6, vars längd på 5,7 meter möjliggör imponerande designval. Med sin mycket långa motorhuv och låga taklinje erbjuder denna coupé respektive cabriolet en nytolkning av klassiska estetiska principer. Bakdelen med marint utseende och golvet av almträ leder tankarna till vackra lyxyachter. Dessutom är den elegant droppformade Vision Mercedes-Maybach 6 inspirerad av art déco, formspråket från det tidiga 1900-talet, då Maybach levererade de första bilarna till stolta kunder. En perfekt avstämd drivlina, design och teknik i förening med strävan efter aerodynamisk optimering är viktiga inslag i filosofin bakom Maybach Vision-modellerna.

Banner