SKÖNA EQS!

SKÖNA EQS!

Aerodynamisk design med generösa utrymmen

TEXT: JULIA MENGELER // FOTO: MERCEDES-BENZ AG

Designern STEFFEN KÖHL berättar om detaljerna som gör Mercedes-Benz modeller så eftertraktade – och de konkreta fördelarna med EQS strömlinjeform.

Med högerhanden för Steffen Köhl pennan långsamt över ett vitt pappersark. Han ritar en lätt välvd linje, en vacker långsträckt båge. Det är denna båge – kallad One bow – som framför allt kännetecknar EQS exteriör. Formen ger bilen en ikonisk silhuett, helt i i linje med Mercedes-Benz designfilosofi ”sensual purity”.

”Allt börjar med väl avvägda proportioner. De är som det gyllene snittet när det gäller formgivning av bilar”, säger Steffen Köhl. Den mjukt välvda silhuetten ger EQS dess sportiga, coupéliknande form och sätter en avantgardistisk ton: ”Det handlar om att tilltala sinnena. Bilen ska väcka vår längtan vid första anblicken.”

Banner

Banner

Optimal aerodynamik

Designstudion blir som en konstnärsateljé när Steffen Köhl och hans team gör tvådimensionella skisser med papper och penna, och sedan omvandlar dem till tredimensionella objekt i datorn. EQS unika silhuett är en stilistisk anspelning på strömlinjeformen, som i designhistorien alltid stått för dynamik och elegant modernitet. Men hos EQS är den inte bara kopplad till utseendet. Formen skapar en optimal aerodynamik och möjliggör samtidigt en kupé med generösa utrymmen. Men för Steffen Köhl är det framför allt en sak som är viktig: ”EQS ska vara vacker. Det ska vara en skönhet som man ser och tar till sig direkt, men som även har en beständig kvalitet.”