”SANNINGEN ÄR ATT DET INTE FINNS NÅGRA GRÄNSER”

”SANNINGEN ÄR ATT DET INTE FINNS NÅGRA GRÄNSER”

Världsartisten och företagaren Alicia Keys om att vara sann mot sig själv

INTERVJU: CHRISTINE KRUTTSCHNITT // FOTO: KENNEDI CARTER

Att stå för sina åsikter och vara autentisk – få musiker tar detta på så stort allvar som världsstjärnan Alicia Keys. Och hon gör ingen hemlighet av att det är svårt ibland. Här blickar Alicia tillbaka på stora framgångar – och tuffa konflikter.

Alicia, ditt prisbelönta debutalbum från 2001, Songs in A Minor, firar jubileum i år. Vad får du för bilder i huvudet när du tänker tillbaka på dig själv som 20-årig debutant?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Framför allt minns jag hur spännande jag tyckte det var. När albumet kom ut i affärerna köpte jag 15 exemplar direkt, så entusiastisk var jag! Jag ställde mig på gatan utanför och delade ut dem till folk som gick förbi. Jag frågade om de hade hört talas om den här plattan? ”Du kommer att gilla den!” sa jag. De tyckte nog att jag var en rätt konstig typ, fast snäll.”

Men den här konstiga kvinnan på gatan gjorde snabbt karriär och blev det största löftet på R&B-scenen i USA. Hur har det påverkat dig?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Jag minns särskilt alla konflikter jag har hade med skivbolagsdirektörer i början, eftersom de ville göra om mig till någon annan. Det var en viktig strid, och när jag tänker på den unga kvinna jag var på den tiden ser jag en tuff och envis person som visste precis vad hon ville – och vad hon inte ville. Samtidigt var jag sårbar, osäker och oerfaren. Trots det lyckades jag med det kanske svåraste här i livet: att vara sann mot sig själv. Det gjorde också att jag kände mig stark.”

I din självbiografi, More Myself, beskriver du din mamma som en förebild när det gäller mod.

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Hon lärde mig att inte låta andra utnyttja mig. Om man inte säger ifrån och håller emot tror folk att de bara kan fortsätta att ta. När man gör affärer handlar det om att sälja, och det gäller även i musikbranschen. Då glömmer man bort själen. Det fick jag lära mig tidigt, och det var en viktig insikt.”

Som världsberömd artist är du inte direkt någon outsider. Hur bevarar du din konstnärliga autenticitet?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Förhållandet mellan konsten och det kommersiella är komplicerat. Mycket knepigt. Å ena sidan eftersträvar man kreativitet och äkthet, å andra sidan måste man tänka på hur man ska få folk att köpa det man skapar. För mig handlar det om att bygga upp en genuin anknytning till fansen, som de kan lita på och som inte känns falsk, en ”true connection”. Och just inom musiken finns det stora möjligheter att lyckas med det.”

Banner

Banner

Samtidigt varnar du för att underhållningsbranschen är farlig.

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Framför allt är den ytlig. Och den är farlig eftersom man kan förlora sig själv i den om man försöker leva upp till andras förväntningar. Den risken är särskilt stor om man försöker sälja något, en film, en låt eller en teaterpjäs. Om jag hade anpassat mig hade jag inte kunnat fortsätta i branschen. Ett tag mådde jag inte alls bra, men i dag är jag nöjd med mig själv.”

Eftersom man mår bättre av att säga nej?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Det var något som jag var tvungen att lära mig! Jag ville ju inte göra någon besviken eller irriterad.”

År 2006 hade du kommit till en gräns. Du skriver i din biografi att du nästan inte vågade lämna den "saga" som din karriär hade blivit. Men du behövde ett uppehåll?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Man måste lyssna på sin inre röst. Det är något vi inte får lära oss som barn. Då säger de vuxna bara ”gör så och så”. Sedan växer vi upp utan att ta hänsyn till vår intuition. Det dröjde länge innan jag tillät mig att ta min inre röst på allvar och sätta upp gränser för människorna i min omgivning, för att skapa frihet åt mig själv. Och jag lärde mig verkligen att bestämma över min egen tid. Länge trodde jag att det var omöjligt, men det avgörande ögonblicket var när jag kände att jag var tvungen att sätta gränser. Om jag inte satte gränser skulle jag göra mig själv illa. Efter den insikten förändrades mitt liv.”

År 2019 startade du den ideella organisationen She Is The Music för att stödja unga kvinnliga artister i musikbranschen. Varför?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Jag agerar gärna storasyster, för jag vet hur svårt det är när man inte har någon att prata med om livet i underhållningsbranschen. Man måste samla rätt människor runt sig, folk som verkligen vill ens bästa. Om man börjar som artist i unga år kan det vara svårt att stå upp för sig själv. Det gäller särskilt kvinnor.”

Banner

Och på hemmaplan är du samtidigt mamma till två pojkar: Egypt, 10, och Genesis, 6.

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Jag tänker ofta att det finns en orsak till att jag har fått Egypt och Genesis. Jag är kvinnan bakom ”Girl on Fire” och ”Superwoman”, och jag tror att jag kan hjälpa mina söner att växa upp till mogna, ansvarsfulla män som respekterar kvinnor. Så tänker jag ofta att jag vill vara för mina pojkar.”

Som företagare testar du gärna nya områden: 2020 grundade du till exempel det nya livsstils- och kosmetikamärket Soulcare.

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”När jag startade Soulcare var det som om jag hade skapat ett helt nytt sätt att kommunicera med människor! En underbar konversation om hur man tar hand om sig själv utan att behöva känna sig skyldig.”

Och du har säkert redan nya planer på gång?

 • Alicia Keys
  Alicia:

  ”Jag är mer kreativ än någonsin. Mina drömmar blir bättre och bättre hela tiden. Vi har ett samhälle där man antas nå karriärens eller livets höjdpunkt, för att sedan hamna i en obeveklig nedförsbacke. Vi tror att alla förr eller senare når sin förutbestämda gräns. Detta vill jag verkligen protestera mot. I publiken på mina konserter har jag i dag inte bara de gamla fansen, utan även deras barn och barnbarn. Det är fantastiskt! Sanningen är att det inte finns några gränser. Jag ser redan fram emot allt som jag inte ens kan föreställa mig i dag.”