På tröskeln till framtiden

På tröskeln till framtiden

EQA tar plats i konsten – på väg mot en bättre värld

ILLUSTRATIONER: NICOLE WU // TEXT: HENDRIK LAKEBERG OCH JULIA MENGELER

Hur skulle våra städer se ut om de var mer hållbara? I sina bilder drömmer konstnären Nicole Wu om en bättre framtid. I fokus står den helt eldrivna EQA.

I hennes bildvärldar förenas det önskvärda med det verkliga. För She’s Mercedes räkning har digitalkonstnären Nicole Wu placerat EQA på platser där hållbarhet sedan länge är mer än en ren vision. Inte minst för att eldriven mobilitet håller på att slå igenom där.

Vi känner genast igen städerna och deras världsberömda symboler: kranarna i Hamburgs hamn, Shanghais skyline, den eleganta hängbron över floden Tejo i Lissabon. Men något är annorlunda – och måste vara annorlunda, anser konstnären. Därför ger hon den eldrivna EQA en central plats i sina fantasifullt överdrivna världar: ”I mina konstverk drömmer jag om en bättre framtid, som tycks finnas inom räckhåll. Jag är optimist.”

Morgondagens städer i nytt ljus

De fem städerna som vi presenterar här håller redan på att förverkliga sina idéer för framtiden – var och en på sitt sätt. Ett avgörande inslag i denna urbana framtid är eldriven mobilitet och allt vad den står för: inga lokala utsläpp och en nästan ljudlös drivlina. Båda delarna bidrar till en högre livskvalitet. Morgondagens städer kommer att präglas av större grönytor och smart användning av teknik.

Det som länge varit fantasi har i dag blivit verklighet och en teknisk möjlighet. Följ med Nicole Wu på en inspirerande resa – och upptäck världsstäderna i nya, fantastiska perspektiv.

Singapore

De här ”superträden” i den asiatiska metropolen Singapore är 50 meter höga. Konstnären Nicole Wu förflyttade de fascinerande byggnadsverken tillsammans med EQA till ett surrealistiskt landskap – en anspelning på Singapores smeknamn, Garden City. Och bilden symboliserar även moderniteten i detta kommersiella centrum. Många städer planerar att bli en Smart City där teknik och hållbarhet skapar en perfekt balans mellan natur och urbanitet. Singapore har nästan uppnått detta mål.

Banner

Hamburg

Solen skiner på sandstranden och i bakgrunden syns kranarna i hamnen. En lätt bris drar fram genom en serie valvbågar, och bakom dem står nya EQA parkerad. Nicole Wu från Australien föreställer sig Hamburg som en stad präglad av ljus och lätthet. Även om vädret inte alltid är så perfekt som hon föreställer sig i den här bilden, fångar hon skickligt den avslappnade och hållbara känslan i staden, som har flest eldrivna bilar i Tyskland.

Banner

Banner

Shanghai

En imponerande kuliss av skyskrapor präglar den kinesiska metropolen, men när man upplever den på nära håll visar den sin traditionella sida. Detta återger Nicole Wu i sin vision av Shanghai, där EQA intar en naturlig plats. Storstadens puls, dess kreativa energi och strävan att alltid bli mer hållbar kommer även till uttryck i trafiken. Här rullar fler rent eldrivna bilar än i någon annan stad.

Banner

Melbourne

En stad full av parker och med mycket grönska. Den australiska storstaden ligger alltid högt upp på listor över städer med världens högsta livskvalitet. Det är en perfekt miljö för lokalt utsläppsfria fordon som EQA, inte minst eftersom Melbourne vill bli CO2-neutralt till 2050 och därför satsar på fler laddstationer för elbilar. Dessutom bygger man fler cykel- och gångvägar. För att betona optimismen i sitt hemland låter Nicole Wu vita moln segla fram över staden – precis sådana som hon ofta kan se från sin lägenhet.

Banner

Lissabon

Portugals huvudstad lär av historien för att ta sig an framtiden. Lissabon är en av Europas vackraste och mest smakfulla städer, och 2020 utsåg EU-kommissionen Lissabon till europeisk miljöhuvudstad. Nicole Wu illustrerar den hänförande moderniteten genom att placera EQA framför Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia (MAAT) – en symbol för denna framåtsträvande pärla vid Atlantkusten.

Banner

Mercedes-Benz digitala tjänster

Upplev hur din Mercedes-EQ-modell ger dig ett sömlöst stöd i den elektrifierade vardagen. Navigationen med Electric Intelligence beräknar den snabbaste vägen till målet, baserat på aktuell räckvidd och strömförbrukning i kombination med topografin längs den inlagda rutten och dagens väderförhållanden. Systemet kan även reagera dynamiskt på förändringar i exempelvis trafiksituationen. Och via Mercedes-Benz laddningstjänst, Mercedes me Charge, får du tillgång till ett snabbt växande laddningsnätverk som sträcker sig över flera länder.

Läs mer på mercedes-benz.se

Banner

En runda genom stan

EQA är den idealiska följeslagaren i vardagen när du kör på de livliga gatorna i dynamiska storstäder. Den första helt eldrivna kompakt-suven från Mercedes-EQ förenar sportighet, effektivitet och komfort. Den finns i tre olika prestandanivåer. Som en av modellerna i Mercedes-EQ-familjen är EQA dessutom ett exempel på den progressiva design som visar vad märket står för – fokus på framtiden och på ansvarstagande.

Läs mer på mercedes-benz.se