”Jag vill förändra transportbranschen

”Jag vill förändra transportbranschen”

Karin Rådström bygger laganda och visioner i ledningsgruppen för Daimler Truck

FOTO: MERCEDES-BENZ AG

Rätt ledarskap vågar bryta ny mark och bejakar förändringar. Den tidigare roddstjärnan Karin Rådström tar med sig värdefulla insikter från sportvärlden – till ledningsgruppen för Daimler Truck.

Efter ett långt uppehåll sitter hon återigen på rullsätet i sin roddbåt. Karin Rådström, med tolv SM-guld i rodd, njuter av den meditativa känslan när hon glider fram på floden Neckar i Stuttgart, där hon numera bor. Hon är ingenjör, 42 år gammal och har två barn. Sedan februari ingår hon i ledningsgruppen för Daimler Truck och har ansvar för regionerna Europa och Latinamerika och märket Mercedes-Benz lastbilar.

Det är ett uppdrag där hon – förutom fysisk kondition – har nytta av två egenskaper från sin tidigare sportkarriär: mental styrka och laganda. ”På träningen testade jag ständigt mina gränser och märkte att jag klarade av mer än jag hade väntat mig”, säger Karin Rådström, och fortsätter: ”I lagrodden lärde jag mig att alla i besättningen måste vara på topp för att vi skulle kunna prestera som lag, både fysiskt och mentalt. På samma sätt är det i en ledningsgrupp.”

Banner

Nyckeln är kommunikation

Särskild vikt lägger hon vid kommunikation. För att bygga upp ett förtroende måste man kunna vara öppen med sina styrkor och svagheter, och prata ärligt om svårigheter och utmaningar. Som svensk är hon van vid platta hierarkier och ser sig främst som förmedlare och sparringpartner.

”Jag vill bygga upp en kultur där beslut fattas av människor med fackkunskaper, inte av chefer som bara har begränsad tid att sätta sig in i en fråga.”

Karin Rådström har tydliga mål. Bland annat vill hon främja mångfalden i företaget. ”Jag vill förändra transportbranschen i positiv riktning”, säger hon. ”När det gäller tekniken kommer vi att ha en dubbel strategi, där vi utvecklar både eldrivna och vätgasdrivna lastbilar.”