EQE – Rum för alla sinnen

En elektrisk upplevelse i storslagen natur

TEXT: Josefine Klatt FOTO: Max Threlfall

Arkitekten LINE SOLGAARD ritar hus som smälter in i naturen. Vi kör en EQE till södra Norge – till en sportstuga som bjuder in till avkoppling.

Vi startar vår roadtrip genom det norska fylket Viken, som sträcker sig runt huvudstaden och gränsar mot Sverige i sydost. Batteriräckvidden i vår EQE visar över 600 kilometer och vi kan alltså utan problem göra resan på en och en halv timme utan att stanna. Och skulle vi ändå behöva ladda har EQE en intelligent funktion: Välj laddstation i navigationssystemet så förbereder bilen batteriet för laddning. Långa väntetider blir därmed historia, på bara 30 minuter är det möjligt att ladda upp till 80 procent av batteriets kapacitet.

Panoramavy både inne och ute

På motorvägen kör vi söderut. Landskapet präglas av sädesfält och betesmarker och de karakteristiska röda och vita trähusen. Ju längre ner vi kommer utmed Oslofjorden, desto mer blir naturen som vi föreställer oss den norska floran: frodiga blandskogar, buskar och mossbevuxna klippor. Vid horisonten kan man redan skönja havet.
Vi svävar fram genom landskapet i vår EQE, som tack vare den generösa fronten och panoramatakluckan ger en mycket större närhet till omgivningen.

Banner

ARKITEKTEN: Line Solgaard grundade sin arkitektbyrå 2012 med säte i Oslo och Fredrikstad, där hon idag har åtta anställda.

Banner

Hennes främsta område är enfamiljshus som tar hänsyn till natur och miljö.

En bil från framtiden?

Målet är Line Solgaards ”hytte” i Fredrikstad, och vi styr vår EQE genom ett lantligt bostadsområde ett par minuter från ortens centrum. Det är roligt att följa navigeringens rutt. Tack vare head-up-displayen håller vi koll på all viktig trafikinformation utan att missa något av omgivningen. Vi njuter av sträckan förbi små samhällen, sitter bekvämt och tryggt. Varje gång en bil framför oss bromsar eller svänger hjälper innovativa assistanssystem till, såsom aktiv avståndsassistent DISTRONIC. Materialvalen, den avantgardistiska belysningen och den intuitiva pekskärmen med den modernaste MBUX-tekniken ger känslan av att detta är en bil från framtiden.

Solgaard fann vad hon sökte

Den smala skogsvägen upp till huset avverkas utan problem tack vare den intelligenta AIRMATIC luftfjädringen. Till vänster om huset leder en väg direkt till trädgården. Där väntar en imponerande vy: vilda örter, ekar och tallar omger den vidsträckta tomten. Klippor och stenar präglar trädgården, i mitten står ett modernt utomhuskök, och från husets galleriliknande terrass kan man se ut över havet. Instinktivt infinner sig ett lugn och längtan efter djupa, avkopplande andetag. I sammanlagt fem år letade Line Solgaard efter en tomt i trakten. Här hittade hon precis det hon sökte.

Banner

GENOMGÅENDE TRÄDETALJER: Med få undantag är alla möbler i Line Solgaards stuga unika. Den stora glasfronten gör att naturträdgården upplevs som en förlängning av vardagsrummet.

Banner

KÄRLEK TILL DETALJERNA: Smakfulla färgklickar och utvalda textilier skapar en mjuk inredning. För Line Solgaard är beröring en minst lika viktig del av arkitekturen som den visuella upplevelsen.

Tillbaka till rötterna

För Solgaard är byggprojektet ett slags hemkomst. Hon växte upp i trakten kring Fredrikstad, och studerade sedan i Oslo, Italien och Japan. Efter tio år på stora arkitektbyråer startade hon eget med hemvist i Oslo. Hennes andra, ännu större, arkitektbyrå i Fredrikstad pâminner om ett modernt showroom mitt i den historiska garnisonsstaden. Solgaards främsta verksamhetsområden är villor och smarta lägenhetskomplex, med särskild vikt vid integration av hela byggarealen. ”Vid stora projekt tänker man ofta inte tillräckligt på omgivningen. Men vackra och genomtänkta ytor mellan husen gör en oerhörd skillnad”, berättar hon.
Att göra naturen till en förlängning av boytan är hennes specialområde – och det märks i hennes egen sommarstuga.

Ett med klipporna

Inspirationen kommer från japansk och äldre norsk arkitektur. Istället för att ta bort klipporna och skapa en större tomtyta, har husgrunden integrerats med dem. Andra våningen får på så sätt en ”svävande” karaktär ut mot havet. ”Huset måste ha en viss substans på grund av den omgivande miljön. Trots detta utstrålar det lätthet genom att det är upplyft. Det finner jag alltid så fascinerande”, säger Solgaard.

”Vi längtar efter den orörda naturen. Den ger oss lugn och gör kanske till och med så vi får mer kontakt med vårt inre.”

Banner

FÖRTROLLANDE LJUS: Tack vare det spetsiga glastaket och de öppna ytorna kommer mycket dagsljus in i huset. På innertaket uppstår ett speciellt skuggspel beroende på tid på dagen och året.

Åldras med värdighet

Byggnadens grundform är kvadratisk med en trappa i mitten som omges av flera sovrum, köket och ett öppet vardagsrum. Hon arbetar nästan uteslutande med naturmaterial med lång livslängd som ”åldras med värdighet”, som hon uttrycker det, och som med tiden återanpassar sig till sin omgivning. Oftast använder hon virke från lokala producenter – trä återkommer som ett helhetskoncept i huset. Trots rena strukturer och sparsamt med utsmyckningar är huset varmt och gemytligt.

“Husen och bilen tilltalar alla sinnen. Och kärleken till detaljerna gör dem speciella, filosofin att arbeta med naturen istället för emot den.”

Spel med skuggor och ljus

Arkitekturens höjdpunkt är den övre delen av det spetsiga taket som släpper in mycket dagsljus i alla rum tack vare generösa glasytor. På sidorna ansluter innertaket till en smal, liggande ekpanel. En specialkonstruktion som skapar unika ljusförhållanden beroende på tid på dagen och året. Huset är ett familjeprojekt som är gjort för flera generationer. Arkitektens bror byggde det nästan helt själv; nästan alla möbler är tillverkade av en möbelfabrikant i närheten. Soffan, matbordet, sängarna, byråar och även taket är måttbeställda. Det är särskilt smart för små rum där utrymmet måste utnyttjas väl.

Banner

RESPEKTERA MILJÖN: Att bygga nära vattnet innebär att man måste utveckla en ansvarstagande förståelse av miljön. Belöningen är ett unikt naturskådespel under de olika årstiderna.