EN NY HEMKÄNSLA

Vi tar en roadtrip med Atlanten, vacker arkitektur och EQS som sällskap

TEXT: HENDRIK LAKEBERG // FOTO: DIRK BRUNIECKI

Den berömde arkitekten Manuel Aires Mateus bygger hus som smälter in i landskapet med en ny, luxuös livskänsla. Vi åker EQS genom Lissabons slingrande gator till en lantegendom bland knotiga korkträd – i total samklang med naturen.

Efter att vi parkerat EQS på en av Lissabons många kuperade och slingrande gator finns först inget som avslöjar vad som väntar besökaren bakom den tunga porten. Vi är på besök hos Manuel Aires Mateus, en av Portugals mest inflytelserika arkitekter, vars hus man finner framför allt i regionen Alentejo, söder om Lissabon.

Trägolvet i ett rymligt konferensrum knarrar. På väggarna hänger historiska målningar, arkitekturmodeller står på bordet, på hyllorna ligger planritningar. Strax intill ligger en detaljrik blyertsteckning som snarare påminner om ett konstverk än ett utkast till ett nytt hus. Även detta år ska han och hans arkitektkontor delta i en av Venedigs biennaler – liksom så många gånger förut. Det man saknar i rummet är en dator. Manuel Aires Mateus tar upp sin iPhone ur fickan och skrattar. Hans team lyckades först förra året övertala honom att skaffa en. Men det är inte så att arkitekten har något emot digitaliseringens möjligheter – i sitt arbete låter han sig bara hellre ledas av inspiration från naturen, sin intuition samt regionens tradition och beställarnas önskemål.

Banner

PERFEKT MINIMALISM. Det tar lite tid innan man förstår hur byggnadskomplexet hänger samman. Men sedan förmedlar den arkitektoniska minimalismen snabbt en förtrogen känsla. Perspektivlinjerna, känslan av rymd och husets samspel med den omgivande naturen ger tillsammans en rofylld känsla. Man känner sig som hemma och kan koppla av.

Avslappnad lyx och pinjeskogar

Direkt efter sina universitetsstudier grundade Manuel Aires Mateus 1988 en arkitektbyrå tillsammans med sin bror Francisco Aires Mateus, nästan som ett familjeföretag. Båda utvecklade snabbt en unik stil som kännetecknas av understatement, minimalism, fin stilkänsla och modernitet. Husen är alltid mer än ett tilltalande tak över huvudet. Perspektivlinjerna, rymdkänslan och samspelet mellan husen och den omgivande naturen ger en rofylld känsla. Man känner sig som hemma och kan koppla av. De arkitektoniska lösningarna ser luxuösa ut, men på ett avslappnat sätt. Många välbärgade Lissabonbor har låtit företaget Aires Mateus rita hus som de tillbringar helgerna i, framför allt på sommaren. Vitmålade sticker de upp ur Alentejos pinjeskogar, och på tomterna växer korkträd som odlas i regionen enligt hundraåriga odlingstekniker.

Banner

I SAMKLANG MED NATUREN. Huset som Aires Mateus ritat tar hänsyn till Alentejos unika landskap med dess många korkträd som spelar en viktig roll i regionen. EQS hållbara drivlina, liksom hänsynen till natur och tradition i huset i Alentejo, står för en livskänsla där lyx och miljö möts på ett nytt sätt.

Bevara traditioner

På konferensbordet ligger planritningarna till huset som vi ska åka till följande dag i vår eldrivna EQS. Byggets historia börjar med bara ett stycke skogbevuxen mark knappt två timmars resa från Lissabon – och bara en kort sträcka från en av de breda, vita och för det mesta folktomma stränderna.

Tidsresa till framtiden

Från de trånga gränderna i Lissabons innerstad styr vi EQS söderut över floden Tajo förbi det angränsande naturreservatet Estuário do Tejo. Batteriets räckvidd visar på över 600 kilometer – mer än tillräckligt för den två timmar långa bilfärden framför oss. Och skulle vi behöva fylla på batteriet finns det tillräckligt med laddstationer utmed sträckan för att vi ska ta oss ända fram. Efter motorvägen glider EQS sportigt fram på landsvägarna, genom små städer och längs allt mer vidsträckta landskap med typiska pinjeskogar. Vi blickar ut ovanför landskapet över hyperskärmen, som sträcker sig framför föraren från vänster till höger över hela lyxsedanens instrumentpanel. Den rymliga kupén i kombination med en head-up-display och navigering med Augmented Reality skapar känslan av att sitta i en bil från framtiden. Det är lite som att göra en tidsresa. Precis som i en kokong känner vi oss trygga och säkra i EQS, och tack vare den breda framrutan får vi en enastående direktkontakt med landskapet. Genom funktioner som ENERGIZING AIR CONTROL med HEPA-filter regleras inte bara temperaturen i kupén utan luften renas också från pollen och virus. PRE-SAFE®-systemet är standardutrustning och ger stöd åt föraren genom varningsmeddelanden eller inbromsningar, och även karossen har gjorts ännu krocksäkrare tack vare den nya fordonsarkitekturen med elmotor.

EQS hållbara drivlina liksom hänsynen till natur och tradition i huset i Alentejo står för en livskänsla där lyx och miljö möts på ett nytt sätt.

Två knotiga korkträd och en terrass

Den bekväma färden ger oss möjlighet att fundera över förmiddagen på Manuel Aires Mateus arkitektbyrå. Vi kör förbi korkträd, typiska för regionen. Arkitekten har använt dem för att förankra sin skapelse i landskapet genom att varsamt bygga huset runt dem. För att placera arkitekturen hänsynsfullt men ändå självsäkert i landskapet valde Aires Mateus en kvadratisk form, vars inre öppnar sig mot en stor rundning. De fyra husdelarna är belägna vid kvadratens hörn: Huvudbyggnaden, ett garage, en avdelning till barnen och en pool ramar in en generös innergård. Två knotiga korkträd i huvudbyggnaden fick Aires Mateus att bygga små terrasser.

”Korkträd är mycket svåra att flytta på”, förklarar arkitekten.

Men det handlar inte bara om praktiska övervägningar, utan även om hur hållbar lyx kan se ut. Aires Mateus möter denna utmaning genom att försöka bevara den lantliga region där han är uppvuxen, och med huset vill han visa invånarna i Alentejo ett alternativt kommersiellt perspektiv. För hur viktig turismen än är vill ingen här ha stora hotellkomplex längs kusten.

Känslan av att stå mitt i skogen

I fjärran dyker snart Atlanten upp med sina mäktiga vågor som rullar in mot oss över den ljusa sanden.
Vägen fram till huset har en provisorisk beläggning, liksom många vägar bortom huvudvägarna här i trakten. Vägen leder allt längre in i skogen och när man börjar undra om här verkligen finns något, dyker en port upp framför oss. Huset växer fram, liksom en plats som långsamt kommer närmare. Vid första anblicken försvinner byggnadskomplexet nästan in i landskapet. Hur stort huset är inser man först när man går genom rummen. Ibland genom smala gångar som mynnar i ett kök som flödar av ljus, ibland längs panoramafönster från golv till tak som ger känslan av att man står mitt i skogen. Från en köksö blickar man rakt ut mot innergården, där EQS står parkerad i middagssolen. Fordonets form verkar som en förlängning av byggnaden. Och det finns paralleller mellan huset och fordonet: känslan av rymd, den ljusa luftiga atmosfären, moderniteten men även återhållsamheten. EQS hållbara drivlina, samt hänsynen till natur och tradition i husets arkitektur, står för en livskänsla där lyx och miljö finner varandra på ett nytt sätt.

Banner

LÄNGS PORTUGALS KUST. Med EQS blir tvåtimmarsfärden från Lissabon till målet – lantegendomen som Manuel Aires Mateus ritat – en underhållande utflykt.

En ny hemkänsla

På tillbakavägen beslutar vi, när vi är på landtungan norr om den pittoreska lilla staden Comporta, att korsa Tajo med färja för att kunna köra genom naturparken Arrábida. Himlen över havet på vår högra sida är intensivt blå och utanför EQS breda framruta glittrar havet nedanför bergen som här faller brant ner mot vattnet. Vid horisonten ser vi Lissabon. I denna stund kommer vi att tänka på att EQS står för en särskild livskänsla – precis som Manuel Aires Mateus arkitektur. En ny hemkänsla, helt enkelt.