Nigel älskar G 63

BMX-proffset Nigel Sylvester kör helst G-Klass när han för en gångs skull utforskar världens städer på fyra hjul i stället för två.

Foto: Sidney H. Gomes Text: Hendrik Lakeberg

Min farfar körde en lastbil från Mercedes-Benz. Jag beundrade alltid honom och hans bil. Han har haft stort inflytande på mitt liv”, säger Sylvester i en paus under fotograferingen. ”G-Klass är särskilt unik”, fortsätter han.

”När jag cyklar på min BMX genom en stad känner jag mig fri. För mig är det den renaste formen av kreativitet”

”Redan som barn beundrade jag G-Klass och drömde om att köra den”, säger BMX-proffset Nigel Sylvester. Det är tidigt på eftermiddagen och på andra sidan av East River sträcker sig Manhattans skyskrapor mot den molnfria himlen. Hans klarröda Mercedes-AMG G 63 står i solskenet nere vid floden. När fotografen tar paus sätter sig Nigel Sylvester på sin cykel och rullar runt på den öppna platsen mitt i New York.

Kreativitet i sin renaste form

Vi lastar in cykeln i bagageutrymmet och kör genom Brooklyn mot Queens, där allt en gång startade och där han började upptäcka det som driver honom än i dag: ”När jag cyklar förbi bilar på gatan, svänger in mot rännstenen och sedan vänder ut mitt i gatan — det ger mig en känsla av frihet. För mig är det kreativitet i sin renaste form. I dag kan jag fortfarande känna hur mycket tillfredsställelse jag får av BMX. Det känns nytt hela tiden och ger så mycket glädje.” Det är just BMX som har gjort Nigel Sylvester världsberömd. Och att han kör G-Klass i dag beror inte bara på att han är fascinerad av den avancerade ingenjörskonsten. ”Min farfar körde en lastbil från Mercedes-Benz. Jag beundrade alltid honom och hans bil. Han har haft stort inflytande på mitt liv”, säger Sylvester i en paus under fotograferingen. ”G-Klass är särskilt unik”, fortsätter han.

Banner

Banner

Fantastisk utsikt över Manhattan.

Banner

Strandpromenaderna längs East River är som gjorda för att köra BMX på.

”Jag har den stora förmånen att kunna leva på något jag älskar”, säger Nigel Sylvester. ”Det finns inget som ger mig så mycket som att erövra staden på min cykel”

Cyklar mellan höghus och skyskrapor

Mercedes-AMG:s Performance-bilar passar en idrottsman som Nigel Sylvester, som lever på att prestera sitt yttersta även under de svåraste förutsättningar. Att cykla BMX handlar om att erövra staden och gatorna – och det är precis det som gjort Sylvester berömd. I sina filmer på Youtube-kanalen ’Nigel Sylvester Live’ cyklar han mellan höghus och skyskrapor, genom parker och till och med inne på en frisörsalong. Han träffar folk ute på gatan, stannar till för att snacka med kompisar eller spela basket – och cyklar vidare. Den ständigt växande följarskaran visar att han ligger helt rätt i tiden med sitt innehåll.

Banner

Sedan början av sin karriär har Nigel Sylvester delat passionen för BMX med några nära vänner. "Jag tror på samarbete. Det är viktigt att ha sina vänner nära omkring sig."

Designsamarbete med Louis Vuitton

Sylvester var även tidig med att etablera samarbeten med olika varumärken, och han har byggt upp en egen värld med sponsorer och egna företag. Inom BMX dröjde det nämligen länge innan det skapades ett system med sponsorer och tävlingar på samma sätt som inom andra proffsidrotter, men Sylvester har lyckats etablera BMX som en sport med starka kopplingar till den livsstil som finns i bakgrunden. Han älskar sin sport och även mode, och förutom att designa en cykel för Louis Vuitton har Sylvester samarbetat med märken som Levi’s och Moncler, den inflytelserika streetwear-butiken Kith i New York och sportswear-märket New Era. Och naturligtvis har han ett nära samarbete med Mercedes-AMG.

”Min farfar körde en lastbil från Mercedes-Benz. Jag beundrade alltid honom och hans bil. Han har haft stort inflytande på mitt liv”

Från Kalifornien till New York

För Nigel Sylvester började alltihop med passionen för en sport som visserligen var etablerad i Kalifornien men var rätt okänd i New York. ”På den tiden var det helt oväntat att det skulle komma ett BMX-proffs från Queens”, säger han och skrattar. Men så är det inte längre. Gatukulturen som under årtionden har växt fram i stadsdelar som Brooklyn, Harlem och delar av Queens visar en annan sida av New York, en sida som numera är lika betydelsefull för metropolens image som själva Manhattan. I Brooklyn blomstrar kreativiteten, med musik, mode och sporter som skateboard och BMX.

Att kunna leva på det man älskar

En sport som BMX handlar inte bara om karriären, och i New York håller man inte på med BMX för att bli rik och berömd. Än i dag drivs Nigel Sylvester av något annat, en känsla som man kan ana när man ser hur han cyklar fram genom storstadsdjungeln som om han ägde den. Det handlar om mer än en lyckokänsla. Det handlar om friheten att kunna leva på ett sätt som känns helt rätt. ”Jag har den stora förmånen att kunna leva på något jag älskar”, säger Nigel Sylvester. ”Det finns inget som ger mig så mycket som att erövra staden på min cykel.”

Banner

Banner