EN NY NÄRING

Nordnorskt temperament och japansk kvalitet bakom nya algprodukter

TEXT AV JOSEFINE KLATT // FOTO: MORTEN MUNTHE

I det lilla norska fiskesamhället Napp skördar de tidigare fysioterapeuterna numera sju sorters havsalger tillsammans – och bearbetar dem till allt från tvål och kryddor till pasta. Den galna idén kallas nu istället för livsmedelsindustrins framtid.

När Angelita Eriksen och Tamara Singer lärde känna varandra under utbildningen till fysioterapeuter i Australien, visste de ännu inte att de skulle komma att driva ett innovativt livsmedelsföretag tillsammans. Efter att ha bott på olika ställen i världen har norskan och nyzeeländskan sedan ett par år tillbaka slagit sig ner i Napp, ett litet fiskesamhälle med 200 invånare på en ö i den norska ögruppen Lofoten. Angelita Eriksen längtade hem, Tamara Singer flyttade med till Norge för kärlekens skull. Här grundade de 2016 sitt företag Lofoten Seaweed. ”Bara du har någon som tror på dig och din idé, kan du klara vad som helst”, säger de.

Samexistens med fiskeriföretagen

Duon skördar och bearbetar sju olika slags havsalger som växer i havet precis utanför dörren. Av algerna tillverkas kryddor, choklad, brödtillsatser, tvål och nu även pasta. ”Först trodde alla att vi var tokiga. Men med tiden utvecklades en fantastisk samexistens med fiskeriföretagen i hamnen. I dag kallar de gamla fiskarna vår idé för livsmedelsindustrins framtid. Det gör mig väldigt stolt”, berättar Angelita Eriksen, som själv vuxit upp i en fiskarfamilj.

"Vi kompletterar varandra perfekt och kan bygga vidare på den andres styrkor."

Japansk mor hyllade kvaliteten

Tamara Singer var van vid havsväxten sedan barnsben tack vare att hennes japanska mor använt den som ingrediens i sin matlagning. Efter att hennes mor intygat kvaliteten på de norska algerna, blev hon helt övertygad.

”Alger är bland de mest näringsrika växterna på jorden, ja kanske de allra näringsrikaste. De har hög jodhalt, är fettsnåla och lär ha antibakteriella och till och med cancerhämmande egenskaper”, säger Tamara Singer.

Vänskap som framgångsrecept

I början byggde de upp sin verksamhet vid sidan av sina jobb som fysioterapeuter. Men sedan drygt ett år tillbaka arbetar de heltid med att göra företaget mer känt och utveckla nya marknader. Än så länge är alger en nischprodukt, men grundarduon har föresatt sig att integrera alger i folks mat genom att tillaga dem lätt eller skapa algtillsatser i exempelvis berikat salt. Och deras nära vänskap har blivit ytterligare ett framgångsrecept: ”Det består av kombinationen av nordnorskt temperament och kreativitet och ett japanskt sinne för kvalitet och detaljer. Vi kompletterar varandra perfekt och kan bygga vidare på den andres styrkor”, säger de.

Banner

Med sitt företag LOFOTEN SEAWEED vill ANGELITA ERIKSEN och TAMARA SINGER revolutionera matlagning med alger. Läs mer på lofotenseaweed.no