En vandring med gränslösa naturupplevelser

Vi packar ryggsäcken och ger oss ut på en familjevänlig vandring i Härjedalen.

TEXT: Björn Solfors // FOTO: Pär-Ola Magnusson

Äventyret är aldrig långt borta. Sverige bjuder på en oändlig variation av mäktiga naturupplevelser i vidsträckta fjäll, berg och sjöar.

Banner

I de vidsträckta viddernas land

Det är långt mellan lycka och leda, sjunger Ulf Lundell. Det gäller inte fjällvandraren. Från att stå i piskande motvindsregn, med knastrigt underkokt chiligryta i matkåsan, kan himlarna bryta upp för att redan under nästa krök bjuda på vidunderliga vidder av grönska, majestätiska fjälltoppar och svalkande dopp. Det är väl just det som också är charmen. Och barnen, till synes bortskämda av skärmliv och hemmaservice, klarar och vill långt mer än du tror. Vandring tar energi, men fjällhimlarna ger på något oförklarligt vis desto mer tillbaka. När det fortfarande återstår några motvindsmil till kvällslägret, med blöta fötter och ömmande knän, undrar man visserligen varför man så lättvindigt valde bort spahotellets pool. När man väl är framme, torkar understället vid en sprakande eld och ser ut över blånande berg, vet man precis varför.

Banner

Banner

Dag 1 – Mjukstart

Den här gången utgår vi från Bruksvallarna, vintertid en välkänd skidort. Efter en kort bilresa till Djupdalsvallen ser vi målet – ett relativt lättvandrat blomsterfjäll upp till Stor-Mittåkläppen. Från Djupdalsvallen väntar 370 höjdmeter under 7 kilometers vandring, vilket passar yrvakna semesterkroppar väl. Stigen upp är vackert framdragen genom björk och vide, tills trädgränsen passeras och den vida utsikten på en avsats kräver en första kopp kaffe. Ett tips är att ta den lite brantare vägen upp, om snön smält bort, för att välja en av de lita flackare omvägarna tillbaka. Det känns i benen, men branten upp kräver ingen klättring eller balansering längs otäcka stup. Från det legendariska toppröset syns både svenska och norska fjälltoppar – bland annat ståtliga Helags. Vinden gör det svårt att stå rakt, och på tillbakavägen kommer ett piskande hällregn lagom till lunchpausen. Spritköket kämpar på och stela fingrar rör kokande vatten ner i påsarna med frystorkad mat. Här ger sig den första desertören i gänget till känna: En 50-årig tvåbarnsfar har fått något svart i blicken och vill åka hem. Men vi håller ut och väl nere i dalen kommer belöningen: nygräddade våfflor i den idylliska fäboden. Och på kvällen är det extra stolta leenden som sammanfattar strapatsen.

Dag 2 – Renar och hjortron

Vi växlar upp. Vid Övre Lillåsvallen parkeras bilen, och framför oss väntar en milavandring på 550 höjdmeter upp till Ånnfjället. Första delen är oväntat brant, därefter planar det ut i vacker fjällhed. På vägen upp hittar någon ett första, fullmoget hjortron och skattjakten efter fler är genast i gång. En mjuk läsida blir perfekt för färskmalet kokkaffe. Rastlösa barnsben upptäcker närområdet på egen hand och kommer riktigt nära vandringens första renpar. Därefter blir renarna ett välkommet sällskap hela vägen mot toppen; överallt syns de mäktiga hornen i effektfullt motljus på klipporna intill. Drygt 1 300 m ö h är vi framme vid vårt mål och kan se ut över ett kargt och mäktigt stenlandskap som påminner om Island. Vi tar en snabb bild vid den vindpinade flaggan, och vänder tillbaka. Den här gången stannar vi till vid den mysiga lilla tjärnen. Nu är himlen knallblå, kroppen mör och det lättklädda doppet här är både det kallaste och det mest efterlängtade den här sommaren.

Banner

Banner

Dag 3 – Fiskelycka vid Svansjön

Bilen står för den starkaste klättringen. Betalvägen upp till Svansjön är brant, hålig och slirig, men vår GLB 250 löser uppgiften väl med fyrhjulsdriven kraft. Här gäller det att komma i tid, parkeringsplatserna vid Svansjön är få och fylls snabbt på med både vandrare och fiskeentusiaster. I dag har vi fokus på fisket. Fiskelyckan uteblir, men det gör inte så mycket när Muurrikans häll sprakar vid vattenbrynet och vi äter souvas med grönsaker i tunnbröd. Vi tar bilen vidare till Måns-Erstjärn. De vana fiskarna i gänget kammar noll, däremot drar en 12-årig debutant upp en rejäl öring. Hemma vid stugan plockar vi sedan fram röken och serverar nyrökt öring med kokt potatis, rödlök och gräddfil på den lokala delikatessen blodtunnbröd.

Dag 4 – Fria aktiviteter

Några har fått tillbaka kraften i benen och siktar in sig på en tuffare vandringsstrapats: Från Bruksvallarna, vidare söder om Kariknallarna och Svalåtjärn, mot Tänndalen, med bergen Stor-Skarven och Lill-Skarven i blickfånget. Några hyr istället kanoter och tar sig längs med Ljusnan från Bruksvallarna till Funäsdalen. Vi tar oss upp till Funäsdalens högst belägna restaurang, 957 m ö h, tack och lov med hjälp av en gondollift. Den som söker fortsatt fiskelycka tar sig den här gången bortom bilvägarna, med en extra vandring till sjön Bolagens norra strand. Här nappar öringen. Tältet slås upp i kvällningen och framtida planer görs upp: Härifrån vill man ta en topptur till norska Storviglen – när pandemiläget så tillåter.

Banner

Banner

Dag 5 – Det går utför

Efter att ha kämpat sig uppför en massa branter känns det välkommet att tvärtom kasta sig utför backarna på en mountainbike. Vid Ramundbergets fot hyrs cyklar och utrustning, och sittliften transporterar både cyklister och cyklar snabbt uppför berget. Nedfarterna har olika färger, beroende på önskad adrenalinnivå, och på kvällen är känslan i kroppen precis som efter en rejäl dag i skidbacken. Efter en lång och flack vandring över den mäktiga höghöjdsplatån Flatruet, där vi letar renhorn och spanar efter fjällripor, värmer stugans bastu gott. En perfekt avslutning på en perfekt vecka – med utmanande action och gränslösa naturupplevelser.

WLTP:

Bränsleförbrukning blandad körning enl WLTP-körcykeln: GLB 250 4MATIC 7,8 – 8,8 l/100 km, CO2-utsläpp 177 – 199 g/km. Miljöklass är Euro 6D-ISC-FCM. Förändring i utrustning kan påverka bränsleförbrukning och CO2-utsläpp. Samtliga förbrukningsvärden gäller bil i grundversion. Högre utrustningsnivå, svensk standardutrustning, större däckdimension och högre vikt kan ge högre förbrukning. Med reservation för justeringar och skrivfel.

Packa med rätt förväntningar

Till nybörjarvandraren rekommenderas rejäla och ingångna vandringsskor, ett underställ i merinoull (som svalkar när det är varmt, värmer när det är kallt, och inte luktar) och ett yttre klädskal som kan stå emot lite vind och regn. Smart är också att använda två lager strumpor, ett tunt glidande och ett tjockare i merinoull, för att minska risken för skoskav. Möt väderskiftningarna med lager på lager-principen, och underskatta inte matbehovet under vandringen, så kommer du långt. Vandring kan vara en riktig prylsport, men det räcker långt med karta och kompass (och en påse att bära hem ditt skräp i). Det kanske allra viktigaste i packningen är, trots allt, rätt förväntningar. Väder och vind bryr sig inte om semesterplaner och med yngre barn i gänget är inte bergets topp det självklara målet. Att vända halvvägs är inte ett nederlag. Det blir som det blir, och det blir bra.

Banner

FAKTA

GLB visar sig vara det perfekta sällskapet under fjällturen. Med hög markfrigång och fyrhjulsdrift är de svårt sargade grusvägarna inga problem. Inte bara familjen har gott om plats. Tack vare ett stort lastutrymme får både en skrymmande Murrika, och en fiskrök, också följa med på äventyret. Med nya EQB kan du dessutom njuta av 100 procent eldrift.

Läs mer om GLB

Läs mer om GLB:n i minsta detalj 

Nya EQB. Mobilitet i en egen liga 

Banner