”Att leva är att vara kreativ”

Superproducenten will.i.am drivs av fart och skaparlust

Med hiphopgruppen Black Eyed Peas toppade konstnären och producenten will.i.am hitlistorna i åratal. Numera förverkligar han sina kreativa visioner både i och utanför musiken. Vi har träffat den bilälskande multibegåvningen – med stort engagemang för utsatta ungdomar – i hemstaden Los Angeles.

Redan som 13-åring började han uppträda med en rapgrupp som han grundat tillsammans med en kompis. Bandet, som hette Black Eyed Peas, klättrade snabbt på hitlistorna. I dag har will.i.am dessutom enorma framgångar som producent och låtskrivare – med sju Grammyutmärkelser– för stjärnor som Justin Bieber, U2 och Lady Gaga. ”Jag frågar mig alltid hur jag kan göra nytta. Hur kan jag förbättra det ena eller det andra? Hela grejen med musik är ju att skapa mening och hitta harmoni i olika ljud”, säger will.i.am.

Byggt en egen superbil

Hiphopen är hans primära kreativa område, men teknik och bilar kommer inte långt efter. Den första bilen som han designade själv kallar han för ”monstret” – en superbil diskret inspirerad av klassiker. Pionjärandan och entusiasmen inför teknik och design har även gjort honom till en stor beundrare av Mercedes-AMG: ”AMG är passion.” För will.i.am betyder det att han aldrig är nöjd med sakernas tillstånd, att han alltid försöker få ut mer av en bil än de flesta trodde var möjligt. En av drömmarna är bland annat att modifiera en Mercedes-AMG GT C helt på sitt eget sätt – naturligtvis under namnet will.i.amg.

Banner

Glömmer aldrig sin uppväxt

Som barn bodde William Adams med sin mamma och sin bror i Los Angeles östra, nedgångna delar. Hans mamma såg dock till att sätta sina båda söner i en skola i det mer välmående West Los Angeles. Där fick will.i.am det som utvecklade hans drivkraft: uppskattning, uppmuntran och stöd. Det väckte hans ambitioner och fick honom att sätta upp höga mål för sig själv – som han också lyckats uppnå. Hans musik blev framgångsrik i hela världen, och han grundade sin egen firma i.am+.  Samtidigt har will.i.am aldrig glömt bort sin bakgrund.

Banner

Banner

Skapar en väg till universiteten

”Begränsad tillgång till skolor och utbildning och avsaknad av framtidsutsikter ger dåliga förutsättningar. Det är som en tsunami av fattigdom varje dag. Jag kände att jag ville ge något tillbaka till min barndomsmiljö”, säger han. Behovet av hjälp fick will.i.am att starta det program som i dag förbereder ungdomar ur hans gamla uppväxtmiljö inför universitet och arbetsmarknad. 2012 började programmets första kull med 65 unga deltagare, och sedan dess har tusentals barn och unga deltagit i i.am.angel Foundation. För de bästa är det en väg till prestigefyllda universitet som Brown, Dartmouth, Stanford och UCLA.

Banner

Banner

Problemlösning i bilen

”Att leva är att vara kreativ”, sammanfattar han sin filosofi. Under coronapandemin har han bland annat skapat en ansiktsmask med inbyggd mikrofon och musikspelare. Skaparlusten finns ständigt där – och om han inte kan lösa ett problem på första försöket tar han helt enkelt en sväng i en av sina bilar. ”När jag kör låter jag tankarna flöda fritt”, säger han och tillägger att de stora idéerna kommer av sig själva, som när han låter tankarna vandra till ljudet av den kraftfulla motorn i sin Mercedes-AMG GT C.

Banner