BYGGD FÖR HIMMELSKA VYER

BYGGD FÖR HIMMELSKA VYER

Njut av unik arkitektur och betagande bergssluttningar i en ny CLS

TEXT: HANS BUSSERT // FOTO: MIRJAM WÄHLEN

Som en toppmodern amfiteater inbyggd i bergssluttningen bjuder lyxvillan Ateljé Alice Trepp på en hänförande utsikt. Vi besöker arkitekten Mino Caggiula – och lär känna omgivningarna runt Luganosjöns strand – i en Mercedes-Benz CLS.

Idyllen avbryts av byggbuller.”Så låter Schweiz”, säger Mino Caggiula och skrattar. Och han borde veta, för det ingår ju i hans jobb att dirigera en orkester av byggjobbare, byggnadskonstruktörer, murare, hantverkare och trädgårdsmästare. Så var det även i hans senaste projekt, när han på uppdrag av konstnären Alice Trepp uppförde villan vars tomt vi står på. Ett storstilat komplex som tycks utskuret i två lager ur sluttningen. En slingrande infart leder fram till ingången på bottenplanet, efter ytterligare två krökar öppnar sig huset mot dalen. I väster ser vi Monte Tamaro. Dess sluttningar ligger trots strålande solsken i ett fint dis – typiskt för denna trakt.

Vid Luganosjöns strand

Vi befinner oss i Origlio, en liten ort en kvarts resa norrut från Lugano. Vår Mercedes-Benz CLS 300 D 4MATIC klättrar längs slingrande serpentinvägar och glider fram genom bergsbyar innan vi når fram till Luganosjöns strand. Det enastående landskapet i den nedre spetsen av den sydligaste schweiziska kantonen är halvt alpint, halvt medelhavsaktigt. Det är som gjort för just en sådan här biltur: utan tidspress bland bergssluttningar, strandpromenader, väderkvarnspalmer och kastanjeskogar.

Banner

Naturnära lyx för en konstnär

Lyxiga Ateljé Alice Trepp ligger inbyggd som en amfiteater i sluttningen. På så sätt blir den – även tack vare de frodigt grönskande taken – till en del av terrängen. Villan, uppkallad efter frun i huset, är med sina 454 kvadratmeter tänkt för både boende och arbete. Trepp är konstnär och använder en del av suterrängvåningen som studio.  Villan breder ut sig kring ett slags atrium och på tomten finns en 15 centimeter djup bassäng där man kan ligga och se på himlen och andas in doften av den planterade jasminen i trädgården.

Från murare till arkitekt

Mino Caggiula började sitt yrkesliv som murare och snickare när han var 16, och det var först efter en bruten halskota som han satte sig i skolbänken. Som välrenommerad arkitekt följer han nu i andra stora arkitekters fotspår – som Mario Botta, Luigi Snozzi, Aurelio Galfetti och Livio Vacchini – som alla satt en avgörande prägel på det arkitektoniska landskapet i Tessin med sin modernistiska stil. ”Vi har en lång historia av modern arkitektur här”, konstaterar Caggiula.

Banner

Banner

Passande bildesign

Betong, räta vinklar, klara linjer – arkitekten bakom Ateljé Alice Trepp visste vad han brottades med när han byggde den organiskt formade villan. Strukturen från gips, täckt med syntetharts, ger en vacker effekt som om ytan vibrerar lätt. Färgen på detta speciella byggmaterial passar också perfekt till metalliclacken i nyansen Mojave Silver på vår CLS. Vi låter bilen rulla nerför den rundade infarten och fascineras återigen över hur bra bildesign och samtida arkitektur passar ihop.

Att närma sig utopin

Huset med sina badrum, vardagsrum, sovrum och arbetsrum är en oas mitt i en oas. På terrassen bjuder poolen in till ett dopp, intill växer konsoler upp ur marken och skapar ett mönster av skuggor och ljus. Det var inte helt enkelt att bygga dessa element, förklarar Mino Caggiula. Avvikelser på bara fyra millimeter skulle skapa problem, så hantverkarna som gjorde jobbet hade stora krav på sig. Faktum är att Caggiula själv var en av dem – ”i grunden är jag ju hantverkare” – och med hjälp av effektiva humörshöjare (salami och öl) lyckades de ta sig över alla hinder: ”Man måste försöka närma sig utopin så mycket som möjligt, nästan röra vid den. Bara då uppnår man perfektion.”

Banner

Banner

Kvällning över sjön

Men även i Tessin uppskattar man en sund balans mellan arbete och fritid. Sina löprundor tar han givetvis längs Luganosjöns stränder, och naturligtvis uppskattar han också god mat: ”Vi talar inte bara italienska, vi lever också mer som italienare än andra delar av Schweiz”, säger Mino Caggiula och njuter av kvällssolen under en sista biltur utmed sjön. Det enda ljud som hörs nu kommer från de fyra cylindrarna i CLS 300 D 4MATIC. Ett diskret ljud – i skön harmoni med värdefull arkitektur och undersköna landskap.