Mercedes-EQ, EQB, 2021; Electric Art Line, Farbe roségold: an der Ionity-Ladesäule; EQB 350 4MATIC (Stromverbrauch kombiniert: 16,2 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km);Stromverbrauch kombiniert: 16,2 kWh/100 km; CO2-Emissionen kombiniert: 0 g/km*

Mercedes-EQ, EQB, 2021; Electric Art Line, rose gold: at the Ionity charging station; EQB 350 (combined power consumption: 16.2 kWh/100 km, combined CO2 emissions: 0 g/km);Combined power consumption: 16.2 kWh/100 km, combined CO2 emissions: 0 g/km)*

Service blir billigare med elbil

Energi, skatt, förmånsvärde och inte minst service. Den som kör elbil sänker kostnaderna för bilen.

TEXT AV MERCEDES-BENZ SVERIGE // ILLUSTRATIONER AV MERCEDES-BENZ

Även service är billigare på en elbil berättar Christian Lilliehöök som är ansvarig för serviceavtal på Mercedes-Benz Sverige.

Att elbilar är billigare att köra än bilar med förbränningsmotor det har de flesta redan insett. Även med ett högre elpris än normalt så rör det sig sällan om mer än 4-5 kr/milen för den som laddar hemma.

Har du solpaneler blir det ännu billigare, och med timdebitering för din el så kan du ladda riktigt billigt på natten och sälja din solel till högre pris på dagen.

Det finns även andra faktorer som gör elbilen billigare att äga. En sådan sak är fordonsskatten som på en elbil bara är 360 kronor om året. Det kan vara upp till 90 % lägre än för motsvarande bil med förbränningsmotor. Skatten enligt bonus/malus påverkar också förmånsvärdet som även det blir lägre på en elbil.

Men även servicen är billigare på en elbil berättar Christian Lilliehöök som är ansvarig för serviceavtal på Mercedes-Benz Sverige.

 • Christian:

  Det är svårt att jämföra rakt av, men ett exempel är serviceintervallen. På de flesta av våra EQ-modeller är det upp till 3000 mil eller två år. Så det är klart att det minskar både kostnaden och tiden du har din bil på verkstaden.

   

  Ska man jämföra direkt så kan man jämföra GLA med förbränningsmotor med eldrivna EQA. Det är två modeller som är väldigt nära besläktade men där serviceavtalet för EQA kostar ca 35 % mindre.

   

  Egentligen kan man säga att alla driftskostnader för att ha och köra en elbil är lägre än för en fossilbil, säger Christian. Dessutom är de tysta och pigga. För mig är valet enkelt.