I ständig rörelse

Storslagna idéer på
ett storslaget Island

Foto: Marzena Skubatz Text: Nicolo Fischer

Hon är alltid på väg. I en EQA 300 4MATIC upptäcker vi landet av eld och is – där golfproffset ÓLAFÍA KRISTINSDÓTTIR nu påbörjar nästa kapitel i sitt liv med en unik affärsidé: Uthyrning av lyxväskor.

En söndag 1998. Det grå havet och den grå himlen flyter samman vid horisonten. En isande vind blåser från kusten in mot bergen. En Mercedes-Benz 230 E rullar på en väg genom det snötäckta isländska landskapet. I framsätet skjuter en man in en Beatles-kassett i stereon och skruvar upp volymen. Hans sexåriga dotter sitter i baksätet och slickar på en glass. Bara några år senare ska den här flickan bli en av Islands mest kända idrottare.

Banner

Små steg till en storslagen karriär

Ólafía Kristinsdóttir ler när hon tänker tillbaka på detta tidiga minne av söndagsutflykterna med sin pappa. Nu är hon 30 år gammal och vi träffar henne i hennes hem i en liten stad söder om Reykjavík. Morgonsolen kämpar för att bryta igenom det ljusa molntäcket och avslöjar den dämpade grönskan på de omgivande kullarna. Vi inleder vår resa med EQA 300 4MATIC mot Keilir-golfbanan. Det finns knappast någon plats som har format vår huvudperson mer. Till att börja med var golf inte en passion för henne som barn, utan mer ett tidsfördriv. Hennes två äldre bröder gav henne inget val: ”När de tog hand om mig var jag tvungen att göra som de ville. Så vi gick och spelade golf.”

Banner

En golfbana på stelnad lava

Vinden friskar i och driver vågorna högt upp mot klipporna vid kanten av golfbanan. Vågskum sprutar upp och faller ner igen. Vad är det som gör att hon gillar golf så mycket? Efter en kort, eftertänksam blick mot havet svarar hon: ”Det finns så många dimensioner i golf. Man måste vara i toppform både mentalt och fysiskt, behärska tekniken och helt enkelt må bra. När allt fungerar är det fullständigt magiskt. Allt bara flyter på.”

Banner

En litet tag senare är vi tillbaka i EQA på väg mot Hringvegur, Islands nationella ringväg. Den cirka 130 mil långa vägen går ett varv runt ön och är därmed en av Islands viktigaste trafikleder. Till synes oändliga grönområden passerar förbi utanför fönstret. Hästarna i hagarna är helt oberörda av det milda brummandet från elmotorn på 168 kW eller 228 hk. Landskapet glider förbi nästan ljudlöst. Det är en syn som Ólafía Kristinsdóttir känner väl till från sin barndom, eftersom hennes föräldrar gjorde långa bilresor för att delta i turneringar. Precis som sina föräldrar kör hon en Mercedes. ”Det är helt enkelt den här smakfulla men ändå lättsamma elegansen. Vissa bilar ger dig en känsla av prålighet. Och det ville min man och jag verkligen inte ha. Mercedes-Benz känns helt rätt.”

Banner

Elbilarnas ö

När hon var barn hade hennes föräldrar en bil med förbränningsmotor, men idag kör Kristinsdóttir en EQA. Och det är inte alls ovanligt på Island. Landet har det näst högsta antalet nyregistrerade elfordon i världen, efter Norge. Men för bara ett decennium sedan fanns det inte ens 100 elfordon i landet. Vad är förklaringen till denna snabba förändring?

Svaret ligger i den ständigt föränderliga naturen. Alla som kör bil på Island känner av dessa krafter hela tiden, oavsett om de kör förbi hisnande vackra vattenfall, sprickande glaciärer, väsande gejsrar eller rykande vulkaner. Allt på Island är i ständig rörelse. Landet har som mål att bli koldioxidneutralt senast 2040. Ett realistiskt mål, med tanke på var de befinner sig nu: Island får redan nästan 100 procent av sitt elbehov från förnybara energikällor. Det beror på att de finns i överflöd på Island. Först och främst har landet vattenkraft och geotermisk energi, det vill säga användning av markvärme. Landet är som gjort för elbilar.

Banner

Vi använder infotainmentsystemet MBUX för att leta efter en plats att ladda på. Och mycket riktigt dyker flera snabbladdningsstationer i närheten upp på displayen. Vi stannar till i Vík í Mýrdal, en liten by på öns sydspets. Snabbladdningsstationerna ligger längs ringvägen, aldrig mer än 10 mil från varandra. Men med vår räckvidd på upp till 41,7 mil skulle det inte vara något problem om en laddstation redan var fullbelagd.

Medan grön el flödar genom kabeln in i EQA visar Ólafía Kristinsdóttir några golfbollar för oss, en av dem med en slående inskription. ”Det här är min första hole-in-one-boll”, berättar hon med glimten i ögat. En hole-in-one är golfens jackpot: ett enda slag och bollen landar direkt i hålet. ”Publiken blir helt galen. Och du står där, i din egen värld, fortfarande helt fokuserad. Bollen försvinner och man inser att man just har gjort en hole-in-one. Jag hade väntat länge på det ögonblicket.” En annan höjdpunkt i hennes karriär var Europamästerskapen 2018, då hon tävlade i det mixade laget för Island och tog guld. Hon blev dessutom den första isländska golfaren som spelat på den berömda Ladies Professional Golf Association Tour.

Banner

Början på ett nytt kapitel

Det är tydligt att en stor del av Ólafía Kristinsdóttirs hjärta fortfarande tillhör golfen. När hon berättar sina historier lyser hennes ögon upp och hon pratar snabbare. År 2022 fattade hon ett viktigt beslut. I en känslosam video på sin Youtube-kanal meddelade hon att hon skulle sluta med proffsgolfen.

Det märks att hon kämpar för att samla sig. Det krävs några försök. Det var inte något lätt beslut, berättar hon för oss. ”Det krävdes mod att publicera en sådan video, att öppna upp om min sårbarhet. Men jag tyckte att det var rätt sätt. De flesta förstår också att livsstilen på proffstouren inte alltid är lätt. Man offrar mycket, och jag har en familj nu. Det var dags för mig att börja på ett nytt kapitel.”

Det ligger en bok under golfbollen på passagerarsätet: hennes dagbok, där hon skriver ner sina tankar och affärsidéer. I början av 2023, efter bara två månaders utvecklingsarbete, lanserade hon sin uthyrningstjänst för lyxhandväskor på nätet. Redan vid sju års ålder visade hon intresse för mode. Hennes karriärmål på den tiden var att bli modedesigner.

Banner

Nu är hon redo att göra entré i branschen med sitt eget företag, Kristice: Kristinsdóttir från Island. Det är hennes kreativa rum där hon kan prova sig fram och lära sig nya saker. Före lanseringen pratade hon med mentorer, läste om hur man driver företag och tittade på Youtube-videor för att utforma webbplatsen. Hon minns fortfarande sin brinnande entusiasm. ”Jag gick upp klockan sex och började jobba. Jag var så exalterad.” Med den här affärsidén tar hon fasta på ett annat ämne som ligger henne varmt om hjärtat, förutom mode: hållbarhet. Att hyra ut väskor är ett exempel på delningsekonomi: människor köper inte längre saker som de bara använder sällan. I stället lånar eller hyr de och lämnar tillbaka dem efter användning. Detta sparar resurser och skyddar miljön.

Vilket råd vill hon ge till dem som vågar byta karriär på det här sättet? Se till att det är en idé som kommer att hålla dig sysselsatt i mer än en vecka. Och lita sedan på din egen magkänsla. ”Naturligtvis är det alltid svårt att börja från noll. Jag måste börja med att bygga upp mitt rykte i den här branschen. Jag hade redan byggt upp ett inom golfen, men det här är något helt nytt.”

Banner

Allt är i ständig rörelse

En halvtimme senare är EQA:n laddad och resan fortsätter tillbaka mot Reykjavík. Bortom ringvägen är det svårare att hitta asfalterade vägar på Island. För EQA:s 4MATIC fyrhjulsdrift är grusvägarna en barnlek, och den rullar stadigt även i snö och is. Vädret förändras för varje kilometer som vi kör, och plötsligt är bilen insvept i tjock dimma. Ingen anledning till oro: ett isländskt ordspråk säger att om du inte är nöjd med vädret behöver du bara vänta i fem minuter. Naturen, vädret – ständiga förändringar. På Island lär man sig att ta saker som de kommer. Vår huvudperson nickar bekräftande: ”Vi är väldigt spontana, eftersom vädret kan förändras från en stund till en annan. Det är därför många islänningar lever efter mottot att allt kommer att bli bra.”

Precis som den isländska naturen verkar EQA vara i ständig rörelse: MBUX känner delvis igen gester automatiskt och framhäver områden på displayen, vilket gör det mycket enklare för användaren. Den automatiska klimatanläggningen THERMOTRONIC håller en konstant temperatur i kupén oavsett vädret.

Banner

Ólafía Kristinsdóttir är dock särskilt förtjust i en detalj: stämningsbelysningen som skapar en mysig atmosfär i kupén, särskilt i kontrast till den grå dimman. ”Jag visade upp ljuset på Instagram. Folk tyckte att belysningen var så cool och nämnde den för mig ett bra tag efteråt.”

Vi kör förbi fler och fler hus och miljön blir mer urban. Vi är framme vid Reykjavíks utkanter. Perfekt tajming för Ólafía Kristinsdóttir att hämta sin ett och ett halvt år gamla son på dagis. Naturligtvis har hon redan låtit honom följa med till golfbanan, och vid det här laget ropar han till och med ”Golf, golf!” Med ett leende säger hon: ”Jag kanske ska börja träna med honom tidigare än jag hade planerat.”

Banner

Det är inte bara för sin sons skull som Ólafía Kristinsdóttir återvänder till golfbanan: tillsammans med en tidigare sponsor vill hon erbjuda golflektioner för flickor för att inspirera nästa generation kvinnliga idrottare genom sin passion för sporten. Hon är också engagerad i sin golfklubb i Reykjavík och i träningsgrupper med andra spelare. Golf är alltså fortfarande ett viktigt inslag i hennes liv, även om det inte är i samma utsträckning som tidigare.

”Nu börjar nästa äventyr”, säger Ólafía Kristinsdóttir i slutet av sin pensionsvideo. Det sammanfattar hennes inställning till att ta sig an nya utmaningar. Att vara öppen för de äventyr som livet erbjuder. Äventyr som överraskar. Äventyr som håller dig i rörelse. Vi frågar om hennes pappa fortfarande kör 230 E? Nej, svarar Kristinsdóttir. Hennes pappa har redan skaffat en elbil.

Banner