Inger, Bettan och Elina

Tre generationer kvinnor och en Mercedes.

För snart trettio år sedan – 1993 – köpte Inger och hennes man Ove Olsson, från en by utanför lilla Oviken i Jämtland, en alldeles ny, röd Mercedes-Benz C 250 D. Med röd klädsel och röd ratt.

Det började med Inger, fortsatte med hennes dotter ”Bettan” och nu är det barnbarnet Elina. Tre generationer kvinnor i Jämtland och en och samma röda C 250 från 1993 – som aldrig lämnat familjen!

Banner

 • Inger, Bettan och Elina
  Inger:

  –       Egentligen köpte vi den för att ha i vårt företag Grus Ove AB, som vi drivit i många, många år och där vi haft många Mercedes-Benz, berättar Inger, 86, och fortsätter.

  –       Men just den här bilen visade sig vara en fin liten bil för mig att köra. Den var dessutom röd både invändigt och utvändigt, alldeles ny och jag tyckte mycket om den.

  –       Och den är fortfarande fin!

  –       När Ove skulle göra längre resor i jobbet brukade han köra den röda Mercedesen, men annars var det väl mest jag som körde ”Pummen”, som vi kallar den.

  –       Jag tror att det var 2003 som Bettan tog över bilen och hon hade den tills hennes familj vuxit ur den. Det gick inte att ha två barn och vagn och allt man behöver ha med sig i ”Pummen”, säger Inger och tillägger:

  –       Vi var ju så kära i den här bilen hela familjen, så då beslutades det att den skulle sparas till mitt barnbarn, som inte hade så många år kvar till körkort.

  –       Då var det vår son Erik, som nu driver familjeföretaget, som köpte bilen av sin syster, för att spara den till sin dotter Elin.

Banner

När Inger och Oves dotter Elisabeth blev så gammal att hon behövde en egen bil, fick hon överta ”Pummen”, som nästan blivit som en extra familjemedlem, väl omskött och omhuldad.

Bettan och Pumman

Bettan, som nu är 42, minns tiden med sin röda Mercedes-Benz med stor kärlek.

 • Inger, Bettan och Elina
  Bettan:

  –       Jag tror att det först var meningen att pappa skulle ha bilen. Det var i alla fall han som köpte in den. Men pappa for mest omkring i Mercedes Geländewagen (G-Klass) och lite mer bruksbilar. Den röda Mercedes bilen blev mer eller mindre mammas bil. Eller familjens bil.

  –       Eller förresten, säger Bettan, skrattar och tillägger:

  –       ”Pummen” blev en familjemedlem.

  –       Jag tog över den redan 2002 faktiskt, när jag var 22 år. Då hade jag redan kört bilen sedan jag fick körkort några år tidigare. Sen hade jag den ända fram till 2015. Då var den min och följde med mig överallt.

  –       På den tiden hade man ju börjat lyssna på cd-skivor, så jag fick ha en extern cd-spelare med i bilen, eftersom det bara fanns radio med kassettbandspelare i den.

  –       Den har rullat på. Vi har kanske fått byta batteriet ett par gånger, men annars har den ju varit otrolig.

  –       Det har inte varit ett fel på den!

  –       Mamma krockade en gång med en älg med ”Pummen” och då fick vi ju laga lite plåtskador. Men det var inte så farligt. Både mamma och ”Pummen” klarade sig bra!

  –       Inget är som att köra en Mercedes-Benz. Standarden och komforten. Och ljudet. Det behagliga Mercedes-ljudet. Ingen annan bil kan jämföra sig med en Mercedes-Benz.

”Pummen” har skötts minutiöst genom åren. Bettan berättar att det är så det fungerar i familjen. Man ska sköta om det man har och det har inte minst gällt bilar. Kanske framförallt den röda klenoden från 1993.

Banner

Tredje generationen

Nu är det Inger och Oves barnbarn Elina som kör ”Pummen” och kärleken till den röda Mercedes-Benc C250 D har inte minskat i den tredje generationens ägare.

 • Inger, Bettan och Elina
  Elina:

  –       Jag är 18 och fyller snart 19, men fick bilen redan när jag var 16. I julklapp! Berättar Elina och fortsätter:

  –       Jag visste ingenting och blev faktiskt lite chockad, när pappa gav mig bilnycklarna i julklapp för drygt två år sedan och sa ”God Jul! Vi vill att ”Pummen” ska vara kvar i familjen och nu får du den.

  –       Jag blev jätteglad och kände mig både stolt och hedrad. ”Pummen” har ju alltid funnits där, i vår familj. Redan innan jag föddes!

  –       Alla vet vem ”Pummen” är!

  –       Nu är den min!

  –       Alla tycker ju att den är väldigt speciell och jag försöker sköta om den bra, som jag lärt mig. Kanske kommer jag att sätta på svarta sätesskydd så småningom, men det är inget bestämt.

  –       Häromdagen körde jag den till Sollefteå och det var inga problem. Det märks att den är gammal, men allt fungerar jättebra. Den har fortfarande bara radio med kassetbandspelare och hela bilen är röd invändigt.

  –       ”Pummen” har gått 46000 mil, men jag hoppas att vi har kvar vår röda familjemedlem av länge än!

”Pummen” blev bilen som Elina tränade på att köra bil i skogen hemmavid i den lilla byn Oviken, där Elinas pappa bor. Själv bor hon i Östersund där hon går sista året på gymnasiet och där bilen numera är populär bland Elinas vänner och blivit lite av en maskot för kompisgänget.