Hej Mercedes! Känner du chatGPT?

Text: Nicolo Fischer

Låter det som science fiction att chatta med sin Mercedes? Det är det inte. Tack vare implementeringen av ChatGPT blir din Mercedes en ännu bättre assistent.

Det är fredag eftermiddag. Du kör inte, du sitter fast i en bilkö på motorvägen. De små passagerarna i baksätet blir alltmer otåliga. Vad gör du? Tänk om du bara kunde säga: ”Hej Mercedes, hitta på och berätta en saga för oss om en liten drake som kör runt i världen i sin Mercedes och upplever äventyr.” Och att du under de närmaste minuterna faktiskt får lyssna på en fängslande berättelse.

Bilarna blir mer intelligenta

Det kanske låter som en vision om en avlägsen framtid, men detta är redan i dag verklighet i USA. Där pågår ett betatest med inbjudna kunder som får pröva på en ny funktion i infotainmentsystemet MBUX: implementering av ChatGPT.

Betatestet med ChatGPT är bara ett av många utvecklingssteg där artificiell intelligens kommer att integreras – eller redan har integrerats – i din Mercedes-Benz. Tänk på de AI-baserade personliga förslagen från MBUX-systemet. Om du till exempel alltid ringer en vän vid samma tid på dagen, kommer ett sådant förslag automatiskt att visas för dig i framtiden. När det är kallt ute brukar du kanske njuta av massagefunktionen? MBUX lär sig snabbt även detta och föreslår det proaktivt vid lämpliga utomhustemperaturer.

Banner

Vad är chatgpt?

ChatGPT är en artificiell intelligens, AI. En programvara som kan generera svar som låter övertygande mänskliga, och en smart virtuell assistent som du kan be om råd i olika situationer. Och det bästa av allt: till skillnad från tidigare bygger ChatGPT på en stor språkmodell. Det gör att systemet kan förstå och kommunicera mycket mer naturligt. Även komplexa frågor kan ställas och hela samtal kan föras. Som ett tillägg till den redan väletablerade och kraftfulla MBUX-röststyrningen blir nu ännu mer mångsidiga tillämpningar tänkbara, oavsett om det handlar om scenariot som beskrivs i inledningen eller en begäran om detaljerad information om ett resmål. På väg till en nationalpark kan föraren till exempel fråga bilen om det är tillåtet att simma i vattnet på utflyktsmålet.

Banner

Att hantera ai är inget nytt

Mercedes-Benz tog redan 2019 beslut om principer för användningen av AI, och blev då en av de allra första biltillverkarna att göra det. En av de viktigaste vägledande principerna är skyddet av integritet och kunddata. Det senaste betatestet görs på denna grund. För genom samarbetet med Microsoft och deras tjänst Azure OpenAI kan Mercedes-Benz behålla full kontroll över it-processerna i bakgrunden och samtidigt använda de tillförlitliga säkerhets- och dataskyddsfunktionerna i Azure. Som kund får du omedelbart veta vilken information som kommer att samlas in och kan fritt bestämma vad du vill dela med dig av. På så sätt kan du på ett säkert och bekymmersfritt sätt uppleva banbrytande teknik i din Mercedes-Benz.