ALLT ATT VINNA

I potten finns en splitterny GLB och, framför allt, golfupplevelser långt utöver det vanliga på några av Sveriges absolut bästa banor.

Följ med på kvalturnén av MercedesTrophy 2022 – från Åhus i söder till Umeå i norr.

TEXT AV BJÖRN SOLFORS / ILLUSTRATIONER AV MARTIN NYGREN

Den som peggar upp på MercedesTrophy kan gå långt. Riktigt långt.
Hela vägen till en luxuös Sverigefinal på Bro Hof – och faktiskt hela vägen till ett VIP-besök på årets 150-årsjubilerande British Open.

Tidig majmorgon på Kristianstads Golfklubb. Kaffedoften sprider sig från restaurangen när frukosten dukas fram, samtidigt som de sedvanliga golfbilarna får se sig överskuggade av mobilitet på en helt ny nivå. Ljudlöst glider Mercedes-AMG EQS 53 4MATIC+ in på golfbanan. Fyrhjulsstyrningen gör det enkelt att placera den stora bilen i önskad vinkel vid trettonde tee. I den stilla morgonen avslöjas inget av de enorma krafter som gömmer sig innanför den bågformade siluetten: upp till 761 hästkrafter och 0-100 på 3,4 sekunder. Just nu, just här, får lugnet råda. I dag är det golftävlingen, och golfspelarna, som står för adrenalinet.

Banner

Banner

Hybriden GLE 350 de, helelektriska EQE, EQA och EQB och flera andra Mercedes-modeller tar därefter plats runtom på banan och lämnar all tvekan därhän: I dag är ingen vanlig dag på Kristianstads GK. I dag inleds årets svenska upplaga av MercedesTrophy, en av världens största golftävlingar för amatörer.

Förväntan vibrerar i luften, och det är inte så konstigt. En bra dag med klubborna och man kan ta sig riktigt långt: För vinnaren av tävlingens A-Klass (upp till hcp 18) respektive B-Klass (hcp 18-36) kommer det att bära av till en fullmatad Sverigefinal på The Stadium Course på Bro Hof i höst, inklusive en lyxig restaurang- och boendeupplevelse på ett av Stockholms bästa hotell. Den som lyckas slå tävlingens rakaste drive, när alla åtta deltävlingar är avgjorda, vinner dessutom biljetter till ett VIP-evenemang på årets 150-årsjubilerande upplaga av British Open. På varje deltävling, på ett utvalt par 3-hål, finns också den sjusitsiga suven GLB i potten för den som lyckas göra Hole in one.

Banner

Banner

Banner

Den anrika golfbanan i Åhus, Sveriges femte äldsta och rankad som topp tre i landet, tillsammans med en klarblå väderprognos, bidrar med perfekta premiärförutsättningar. Med greener och fairways i absoluta topptrim är dagens flaggplacering klar, de sista klippmaskinerna rullar in efter ’the final touch’ och vid entrén vajar vimplarna välkomnande när spelarna börjar anlända.

Den första kvaltävlingen, en av totalt åtta, kan börja.

 

Banner

Banner

Halmstad Golfklubb är upplägget det samma: Spelarna hälsas välkomna av Mercedes-Benz tävlingsledning med Pro V1-bollar och en vacker markeringsknapp i silver. Flaskan med handsprit passar perfekt i bagen och den svarta kepsen med den vita stjärnan kommer att behövas under dagens stekande sol. En stärkande frukost med kaffe och nygräddade frallor väntar en våning upp – med mäktig utsikt över banans första hål. En vimpel med texten ”Rakast Drive” avslöjar genast att Hål 1 också har extra mycket spänning att bjuda på. Rakt ut över fairway syns en svart linje – först när man kommer närmare avslöjas att linjen dessutom är layoutad som en bilväg. Givetvis står en leksaksversion av en Mercedes-bil parkerad ute på miniatyrvägen.

Banner

Banner

Banner

För spelarna gäller det att komma så nära bilvägen de kan, med eftertraktade British Open-biljetter i prispotten, och snart står det klart att den närmaste träffen på Kristianstads GK överträffas med ytterligare några centimeter här på Halmstad Golfklubb. Efter de arton spelade hålen, när spelarna bjuds på Wallenbergare med lingon uppe på klubbhusets terrass, återstår dock en fråga: Kommer någon – eller till och med några – under årets upplaga att lyckas ro hem en splitterny GLB med ett Hole in one?

Banner

Banner

Deltagarna i svenska MercedesTrophy är en del av ett stort och tillika exklusivt sammanhang: Globalt lockar MercedesTrophy årligen över 60 000 spelare i mer än 60 olika länder. Ett vanligt år skickas varje lands vinnare till MercedesTrophy World Final i Stuttgart i Tyskland – just i år är det dock 2020 års vinnare som gör upp i världsfinalen till följd av två års pandemirestriktioner.

Men en sak i taget.

Först gäller det att leverera i deltävlingarna.

Och när turnén når till Eda Golfklubb är det precis vad som görs: Med en perfekt slagen drive placeras bollen kant i kant med den utrullade bilvägen. Ett slag som förblir oslagbart – och som därmed garanterat spelaren en extraordinär VIP-upplevelse under årets British Open på St Andrews.

Det behöver inte vara svårare än så.

Banner

Banner

Men det är fler som levererar – och som blir rikligt belönade. Innan fullträffen i värmländska Eda besöks två golfbanor i absoluta toppklass:  Från Vallda Golf & Country Club, västkustens skotska inlandslinks, går turnén till den ikoniska mästerskapsbanan Ullna Golf & Country Club, som Sven Tumba skapat tillsammans med Jack Nicklaus. Strax norr om Stockholm serverar krögaren Fredrik Granström, med meriter från L’Escargot, Ulla Winbladh, Vassa Eggen och Ulriksdals Wärdshus, MercedesTrophy-spelarnas lunch i den golfrestaurang som flera gånger rankats som #1 i Sverige av Golf Digest.

Varje deltävling avslutas med samma spänningsmoment. När lunchen intagits under skratt och småprat tystnar sorlet och blickarna höjs: dags för prisutdelning!

Den som levererat dagens rakaste drive belönas med en flaska champagne av märket Deutz, samma belöning får spelaren närmast flaggan på det utvalda HIO-hålet. Spelarna som knipit platserna 2-4 prisas också generöst, innan det är dags att kora dagens två vinnare i A-Klassen respektive B-Klassen. Med varsin glastrofé, exklusiva champagneglas ’Deutz Amour’ och champagne i famnen får de båda ta emot varsin kvalificering till stora Sverige-finalen på Bro Hof. Förutom en tävlingsbana i absoluta världsklass väntar övernattning och middag på ett av Stockholms mest exklusiva hotell.

 

Banner

Banner

Ullna Golf & Country Club genomförs dessutom två tävlingar i år. Förutom den vanliga deltävlingen avgörs också för första gången en dedikerad AMG-tävling med extra många hästkrafter på plats. Utmed banans vackra sträckning har ett starkt startfält parkerat: GLE 63 S, SL 63, GT 43, GLA 45, A 45 – samt en GLB 35 att spela om vid HIO-hålet. Givetvis har även den efterföljande vinnar-champagnen just den här dagen försetts med AMG-anpassade kostymer i svart och rött. Ett särskilt stjärnspäckat evenemang, med andra ord, med särskilt tappra deltagare i det ihållande regnet.

Banner

Banner

Vilka 16 spelare får göra upp i Sverige-finalen?

Efter vidare resa för en deltävling på Umeå Golfklubb, som bjuder på strålande solsken och en kuperad skogsbana med tuffa utmaningar, ska årets två sista vinnare utses på Östersund-Frösö Golfklubb bara dagarna innan midsommar.

Banner

Banner

Inramningen på Östersund-Frösö är perfekt. I den vackra södersluttningen, med betagande utsikt över Storsjön och vitpudrade fjälltoppar, står man redan på det första hålets tee inför en av Sveriges absolut vackraste golfvyer. Daggen ligger fortfarande kvar och de första bollarna lämnar mörka streck i det gröna. Att ingen lyckas bräcka det befintliga rekordet på ’Rakast Drive’ tycks inte sänka den varma stämningen.

Den här morgonen sker dramatiken istället på ett annat hål.

Banner

Banner

Hål 7 är dagens utvalda Hole in one-hål. En GLB, parkerad uppe på tee, påminner spelarna om vad som står på spel och under ett svalkande tälttak strax intill erbjuds choklad, snacks, kaffe och kall dryck för att bistå med maxad energi. Mot en stjärnbeklädd vägg förevigas även alla deltagare av en proffsfotograf, och för en av spelarna är detta också dagens första hål. Han provsvingar. Ställer upp. Och slår till.

Bollen går högt, i en helt perfekt bana, innan den till slut landar med en dov duns på green drygt 150 meter bort och stannar nästan omgående.

7 centimeter från hålet.

7 centimeter från en ny GLB.

Dagens allra första slag på dagens utvalda HIO-hål, på den allra sista deltävlingen, blir också det här årets klart vassaste försök att kamma hem en splitterny Mercedes-Benz.

Banner

Banner

Årets kval till MercedesTrophy i Sverige är över. Men minnena består.

Nästa år är det dags igen – se till att bli anmäld genom din agent när det närmar sig.

Någon har redan fått fira årets upplaga på plats på British Open på St Andrews, för sexton vinnare fortsätter resan på Bro Hof i september.

Andra sippar champagne, polerar glastroféer och slipar vidare på svingen inför nästa års tävling.

Då är det kanske du som kör en ny bil hem?

Banner