AVATAR2 x VISION AVTR_Press trip film studios LA 

AVATAR2 x VISION AVTR_Press trip film studios LA

Vision AVTR – inspirerad av framtiden

Nu har nya storfilmen ”Avatar: The Way of Water” premiär. Mercedes-Benz konceptbil Vision AVTR är framtagen i nära samarbete med, och är inspirerad av teamet bakom filmen.

ILLUSTRATIONER AV MERCEDES-BENZ // TEXT AV MATS GENBERG

Det är en idé om en bil som blir som din Avatar. Som känner av dig och mer eller mindre blir ett med dig. Som kan köra i sidled, som kommunicerar med människor och som har komposterbara batterier.

Idén med konceptbilar är att de ska visa vad teknikerna vill kunna göra – om alla möjligheter och budgetar fanns. Och att bilföretagen ska kunna visa sina visioner om hur framtiden kan te sig – utan att behöva tänka på produktionsbudgetar och annat. Det handlar om att ta ut svängarna. Rejält. Men inte bara fantisera. Allt måste gå att bygga. På riktigt.

Konceptet Vision AVTR uppfyller allt detta. Den liknar ingenting annat som någonsin visats. Faktum är att den tagits fram i nära samarbete med, och är inspirerad av teamet bakom Avatar-filmern. Men Vision AVTR står också för ADVANCED VEHICLE TRANSFORMATION. Och detta är verkligen en bil som står för Transformering. Bilen är byggd i ett enda exemplar för att visa på de möjligheter som finns – eller kommer att finnas.

Banner

Banner

Mercedes-Benz Vision AVTR börjar med det böljande formspråket som för tankarna till de svävande ”maneterna” i Avatar. Ljus i fiberoptik som ger en känsla av ro och som används för kommunikation åt alla håll. Till och med i hjulen. På taket av bilens bakparti sitter 33 klaffar som kan röra sig i alla riktningar. De har dels aerodynamiska funktioner men kan också användas för att kommunicera med omgivningen – som ett djur gör med sin svans eller fjäderdräkt. Klaffarna har också solpaneler som ger energi till de olika system som används även när bilen står still. Datorer, kommunikation och belysning..

Bilen kommunicerar med föraren (jodå – den kan köras manuellt om man inte vill använda de självkörande funktionerna) genom att läsa av puls och handavtryck på en kontrollpanel. Genom att föra panelen framåt båt eller till och med i sidled styrs bilen.

Hela bilen är byggd av återvinningsbara material varav flera är nya för bilbranschen. Till exempel rotting och rötter från invasiva träd som gallrats bort.

Organisk batteriteknologi

Men det som verkligen ger en ny dimension till hållbarhetstänket är drivlinan – med bland annat organisk batteriteknologi! Bilen drivs av fyra elmotorer som driver var sitt hjul. Alla hjul är individuellt styrbara och kan gå med helt olika hastigheter. det gör att bilen till och med kan köras i sidled som en krabba. Något som ger bilen ännu mer av en levande varelses karaktär.

Motorerna är på tillsammans ca 350 kW (480 hästkrafter och med batterier på ca 110 kWh ger det en räckvidd på ca 70 mil. Batterierna är tillverkade av grafen-baserade battericeller som inte kräver att några sällsynta jordarter används. Dessutom blir batterierna komposterbara vilket gör att elektrisk mobilitet blir oberoende av fossil energi.

Batterier med den här tekniken får en energitäthet på ca 1200 Wh/liter och det gör att batterierna tar lite plats. Det betyder också extremt korta laddningstider – ca 15 minuter för full laddning samt att bromskraftåtervinningen har mycket hög effekt. Detta är teknologi som är på forskningsstadiet idag. Men det är forskning som det läggs enorma summor på. Inte minst från Mercedes-Benz.

Vill du se hur Vision AVTR ter sig i verkligheten?

Kolla in provkörningen här: