Vi har nu officiellt bytt namn till Mercedes-Benz

I Sverige har vårt företag sedan ett antal år benämnts Mercedes-Benz Sverige AB. Men det internationella moderbolaget har hetat Daimler AG. Lite komplicerat har en del tyckt.. men från och med den 1 februari är detta ändrat.

TEXT AV MERCEDES-BENZ SVERIGE // ILLUSTRATIONER AV MERCEDES-BENZ

Nu heter koncernen i Tyskland Mercedes-Benz Group AG.

I december 2021 knoppades hela lastbils- och bussverksamheten av från den tidigare gemensamma Daimler-koncernen. Lastbils- och bussverksamheten blev då ett helt eget börsbolag med namnet Daimler Truck AG. Och den 1 februari 2022 var det dags för den kvarvarande person- och transportbilsverksamheten att få namnet Mercedes-Benz Group. Ett logiskt namn med tanke på vad bilarna som byggs faktiskt heter. Lastbilar och bussar tillverkas under många olika varumärken världen över, så där var det lika logiskt att ha kvar namnet Daimler.

Detta är första gången namnet Mercedes är med på moderbolagsnivå. Namnet Mercedes kom från dottern till en fransk importör av Daimlers bilar – Emil Jellinek. Han beställde en extra sportig modell som 1901 fick namnet Mercedes 35 hp. Namnet användes på bilar fram till 1926 när Daimler-Benz AG bildades. Då blev varumärket Mercedes-Benz som nu alltså även – nästan 100 år senare – även är namnet på bolaget!
  Slide 0

  1883  Benz & Cie. Grundat av Karl Benz

  Slide 0

  1890 Daimler Motoren GesellschaftGrundat av Gottlieb Daimler och Wilhelm Maybach

  Slide 0

  1926  Daimler-Benz AG

  Sammanslagningen av de två äldre bolagen

  Slide 0

  1998  DaimlerChrysler

  Sammanslagning av Daimler-Benz och amerikanska Chrysler Corporation

  Slide 0

  2007  Daimler AG

  Efter försäljningen av Chrysler-delen av bolaget

  Slide 0

  2022  Mercedes-Benz Group AG