VÄRLDSUNIK KONST

VÄRLDSUNIK KONST

Missa inte Daimler Art Collection i Tyskland

TEXT: RENATE WIEHAGER

DAIMLER ART COLLECTION är en av världens mest betydelsefulla företagsägda konstsamlingar. Ladda för en inspirerande roadtrip till konstgalleriet i Stuttgart eller Berlin – med chefen Renate Wiehagers bästa tips.

Daimler Art Collection grundades 1977 och omfattar allt från klassisk modern konst till verk av unga afrikanska konstnärer. Ingen annan biltillverkare har i dag en så framstående konstsamling.

En multibegåvning från Stuttgart

”En konstsamling på ett företag ska öppna dörrar till en värld som för många känns otillgänglig, men som vid närmare eftertanke kan visa på nya perspektiv och skänka nya insikter”, säger konstsamlingens chef, Renate Wiehager.

Hon tipsar återkommande om höjdpunkter på Daimler Art Collection, som innehåller runt 3 700 konstverk. Renate Wiehager börjar med en sann visionär från Stuttgart.

OSKAR SCHLEMMER: VISIONER AV EN NY MÄNNISKA

Multibegåvningen Oskar Schlemmer (1888–1943) anses ha varit en av de mest experimentella konstnärerna under det tidiga 1900-talet. Han utbildade sig i Stuttgart till konstnär och dansare, för att därefter även verka som skulptör, tecknare, grafiker och scenograf under tre decennier. Som lärare vid Bauhaus-skolan, som grundats 1919 i Weimar, präglade han en hel generation av unga konsthantverkare, formgivare och arkitekter, som förde hans idéer vidare.

Banner

En ofärdig väggmålning

Daimler Art Collection äger ett representativt urval av Schlemmers verk – bland annat två utkast till en stor väggmålning på 110 x 326 cm från år 1930, som Schlemmer skapade på uppdrag av arkitekten Erich Mendelsohn för dennes privata bostad i Berlin. Väggmålningen kom dock aldrig att utföras. Utkastet som vi ser här visar på ett vackert sätt Schlemmers idealbild av den ”nya människan”. Med förebild i den grekiska antiken visar skissen figurer som delar upp bilden med horisontella eller vertikala gester.

På Museum of Modern Art i New York

”Rummet och människan”, skrev Schlemmer själv 1930, ”är det övergripande temat. Det är tillräckligt stort för att framkalla gåshud. Men först kommer känslan, det framströmmande undermedvetna, det fria, obundna skapandet.” Redan 1933 köpte Museum of Modern Art i New York in en målning av Oskar Schlemmer – och i dag anses den vara en av museets mest anmärkningsvärda verk från den tidiga tyska modernismen.

Läs mer om DAIMLER ART COLLECTION och aktuella utställningar på: art.daimler.com.
Daimler Contemporary Berlin har öppet dagligen, medan besök till utställningen i Stuttgart behöver förbokas.