TechStar stipendiaterna 2022

Årets stipendiater har precis premierats med en specialutbildning i sitt område och en gemensam resa till Mercedes-Benz hemstad Stuttgart med fabriksbesök och besök på Mercedes-Benz museum.

TechStar är ett samarbete mellan Mercedes-Benz Sverige AB, Car-O-Liner och Axalta.

FORDONSBRANSCHEN FÖRÄNDRAS SNABBARE ÄN NÅGONSIN. Det som var science fiction för några år sedan är vardag idag. Men en sak som inte förändras är behovet av skickliga fordonstekniker. Även om både verktygen och kunskaperna som krävs är annorlunda än förr. För oss är det viktigt att duktiga och drivna unga människor söker sig till yrket. Därför vill vi sporra och stimulera de bästa eleverna i Sverige med ett unikt stipendium – TechStar.

Årets stipendiater har precis premierats med en specialutbildning i sitt område och en gemensam resa till Mercedes-Benz hemstad Stuttgart med fabriksbesök och besök på Mercedes-Benz museum.

TechStar är ett samarbete mellan Mercedes-Benz Sverige AB, Car-O-Liner och Axalta.

Lastbilstekniker

 • Rasmus:

  Kändes helt sjukt att jag fick stipendiet! Jag var först osäker, men glad att jag sökte. Väldigt kul.

Rasmus Brunius som var en av stipendiaterna för maskin & lastbilar 2022 sitter med ett härligt leende och säger “SÖK” när han får frågan om vad han skulle vilja säga till nästa års blivande TechStar stipendiater. Rasmus berättar att han är glad att han sökte, och att det var tack vare hans lärare på Bråvalla gymnasium i Norrtälje som presenterade TechStar.

Rasmus berättar att han tar med sig en utbildning och ny kunskap som han kan använda i sitt nuvarande arbete på LD’s lastbilar där han jobbar tillsammans med sin pappa. Intresset för fordon och motorer kommer tidigt i åldern tack vare pappa som jobbat inom yrket i många år.

 • Rasmus:

  Det bästa med TechStar upplevelsen är att jag har lärt känna nya människor från alla Sveriges orter.

   

  Jag säger bara Sök, du kommer inte ångra Dig.

Lackerare

 • Tilda:

  Jag är glad att jag sökte, och tycker det har varit jättebra. Kul med utbildning och få uppleva Mercedes-Benz fabriken och museet. Bästa delen av resan har varit att få besöka fabriken, och att få se hur allt fungerar i produktionen.

Tilda Otterborn i Askersund gick på Proffsgymnasiet, med inriktning fordonslackering, och berättar att hennes lärare trodde på henne och pushade till att söka TechStar 2022.

Jag har alltid varit kreativ och målat större delen av mitt liv, berättar Tilda. Det har därför kommit naturligt att finna intresset i lackering, och framförallt för motivlackering, där kan man uttrycka sin kreativitet på sitt sätt, säger Tilda.

Personbilstekniker

 • Leopold:

  Ett av mitt livs roligaste resor. Skrattat till frukost, lunch och middag. Otrolig resa, lärorikt att få se Mercedes-Benz fabriken. Allt har varit en upplevelse.

Det var Leopolds lärare på Realgymnasiet i Stockholm, där Leopold studerade fordonsteknik som först tog upp Techstar, men efter stark rekommendation av kollegan så blev det givet att Leopold skulle söka.

Bil intresset har funnit där sen liten grabb, berättar Leopold Jaensson.

 • Leopold:

  När jag var liten tog min pappa mig på bio där vi såg filmen ”Cars”, och då var det kört. Det är det jag ville syssla med.

 • Leopold:

  Sikta mot sjärnorna, och landa på månen.

Det bästa med hela upplevelsen är gemenskapen och alla härliga personer man fått lära känna, berättar Leopold. Han tar med sig en massa härlig energi tillbaka till Stockholm, och till jobbet där han jobbar som Mekaniker på Mercedes-Benz verkstad i Södertälje.

Satsningen för framtiden är stor, och Leopold berättar som sina storslagna planer med glimten i ögat.

Lackerare

 • Tilly:

  Det har varit jättekul att få se allt, en väldigt speciell upplevelse som man inte hade fått uppleva vanligtvis. Intressant, lärorikt, och häftigt att få se fabriken och hur de jobbar.

Jag visste inte så mycket om Techstar, min lärare kom med broschyrer och jag tänkte det kunde vara en kul grej att söka, berättar Tilly. Tilly Larsson gick på Ållebergsgymnasiet i Falköping, där hon inriktade sig på Karosseri & Lackering.

Intresset för lackering var inte där från start, men efter ett skolbyte upptäckte Tilly lackering och fick upp intresset. Däremot har intresset för bilar alltid funnits där, och är uppväxt med bilar då både Tillys pappa och farfar sysslade med fordon.

 • Tilly:

  Bästa med upplevelsen har varit fabriken, och roligast med umgänget när vi har umgåtts och ätit tillsammans.

Idag arbetar Tilly på Falköpings Bilriktning, och uppmanar alla till att söka inför nästa års kommande Techstar.

 • Tilly:

  Sök. Det är en upplevelse man aldrig kommer att glömma, och man kommer inte ångra sig.

Håll utkik på mercedes-benz.se/techstar för ansökan nästa år!