Elektrisk skönhet: Concept CLA Class

Lär känna Concept CLA Class

Ännu en detalj som gör Mercedes-Benz oemotståndlig: ROBERT LEŠNIK, chef för exteriördesign, berättar om det spektakulära ljuskonceptet hos Concept CLA-Klass.

En elektrisk långmilare med en räckvidd på mer än 750 kilometer, kortare laddningstider, hållbara material och tekniköverföring från VISION EQXX. Konceptet CLA-Klass sätter nya standarder på många sätt. Och allt detta trots att det handlar om en produktionsnära utställningsbil. Till skillnad från en visionsbil, som ger en inblick i en avlägsen framtid, ger konceptbilar oss en inblick i morgondagens serieproduktion. Så är också fallet med CLA. Sedan lanseringen 2013 har denna fyradörrarscoupé redan gått igenom två generationer. Och nu, med Concept CLA-Klass, får vi dessutom en utblick mot den elektriska framtiden för Mercedes-Benz instegsmodell.

Banner

Detaljerna är faktor X

”Oavsett vad vi gör måste det vara vackert”, säger Robert Lešnik. Det är hans motto och arbetsprincip när det gäller förhållandet mellan skönhet och bildesign. Vi träffar chefen för exteriördesign tre dagar efter att Concept CLA-Klass har premiärvisats på IAA. ”Som exteriördesigner arbetar man i en viss ordningsföljd: först proportionerna, sedan ytan och därefter detaljerna.” Men trots detta – eller kanske som ett resultat av detta – spelar detaljerna en viktig roll. Lešnik kallar dem faktor X. Bland detaljerna finns sådant som omedelbart fastnar i minnet hos kunderna och som de omedelbart förknippar med varumärket. ”Vi säger att vi har varit själva definitionen av klass sedan 1886. Vi drar nytta av vår långa historia. Och om du slår upp en gammal bok om Mercedes-Benz design kommer du att hitta klassiska detaljer på nästan varje sida, oavsett om det gäller grillpaneler, strålkastare eller hajnosen.”

Kylargrillen är ett av dessa ikoniska element som omedelbart ger en Mercedes-Benz en omisskännlig karaktär. Till exempel i form av en diamantgrill, som introducerades 2009 och som under årens lopp blivit starkt förknippad med varumärket. För tre år sedan introducerades sedan en kylargrill med stjärndesign. Denna design pryder även Concept CLA-Klass, men i en sluten variant eftersom en elmotor behöver mindre luftkylning än en förbränningsmotor. Och det bästa av allt: För att symboliskt kommunicera den elektriska framtiden till omvärlden är kylargrillen nu belyst. Den karakteristiska Mercedes-Benz-stjärnan är inramad av många mindre, lysande stjärnor.

Banner

Banner

Som chef för exteriördesign formar Robert Lešnik Mercedes-Benz alla modeller. Beslutet att arbeta för företaget fattade han på IAA 2003, när han ställdes inför den röda Vision CLS.

Den klaraste stjärnan vid horisonten

Dessutom blinkar stiliserade Mercedes-Benz-stjärnor på andra delar av konceptbilen: på hjulen, glastaket – och även som strålkastare. Robert Lešnik betonar att kylargrillen och strålkastarna inte ska uppfattas separat från varandra.

”Vår Mercedes-Benz är aldrig ansiktslös. Med det innovativa varselljuset framhäver vi dess ansikte på ett särskilt sätt. Bilen får en sportig karaktär och ser mycket självsäker ut”, säger han passionerat. Han tillägger: ”Dagens fordon är alla så lika, allt är så utbytbart. Med X-faktorerna är vårt mål att skapa ett slags omedelbar igenkänning av Mercedes-Benz ute i gatumiljön. Tack vare vår historia har vi de rätta designlinjerna och karakteristiska proportioner som vi ständigt förfinar – och som fortfarande är lojala mot oss. Vi tycker att vi har lyckats mycket bra med detta även med Concept CLA-Klass.”