Därför väljer allt fler att köpa bil online

De senaste åren har e-handeln skjutit i höjden. Fler och fler väljer att köpa allt från mat till leksaker och möbler på nätet. Ett område som länge stått utanför den här digitala trenden är fordonsbranschen – något som nu ser ut att ändras.

Att köpa bil 2023 är nu även möjligt utan besök i en fysisk bilhall.

För bara några år sedan skulle det vara otänkbart för många att köpa sin bil online. Men precis som för andra branscher som länge genomgått ett skifte åt det digitala hållet ser vi nu samma sak för bilbranschen. Konsumentbeteendet vid köp av bil förändras snabbt, och har troligtvis fått en extra skjuts till följd av pandemin.

Att köpa bil 2023 är nu även möjligt utan besök i en fysisk bilhall. Några som förutsåg detta skifte och som satsat mycket tid och resurser på att bygga ett riktigt bra digitalt skyltfönster är Mercedes-Benz. Deras Online store lanserades 2019 och har på kort tid blivit väldigt uppskattad.

  • Johanna:

    Vi vill kunna erbjuda kunden en sömlös upplevelse, oavsett när, var och hur de önskar köpa en Mercedes-Benz. Det ska vara smidigt och enkelt. Om kunden vill beställa sin nya bil från soffan ska det också vara möjligt, säger Johanna Sjögren, Online store expert.

Tillgängliga för leverans

Målet med plattformen är att erbjuda kunderna en alternativ köpresa där de kan läsa på och klicka hem en bil i den miljö man föredrar – oavsett var man befinner sig. Men också att fungera som ett intressant skyltfönster till spännande modeller där man som besökare kan utforska det stora utbudet och fantisera om nya drömbilen. En plats för såväl inbitna bilentusiaster som nybörjare.

”Kunden kan beställa sin nya bil från soffan”

Här kan du dels hitta information om den modell du är intresserad av: dess utrustning, storlek och eventuella utsläppsvärden. Men framför allt kan du också se vilka bilar som är tillgängliga i lager i Sverige, redo att plockas upp snarast. Har du exempelvis en leasing som går ut i april kan du filtrera på att se bilar tillgängliga från just april och framåt. I en tid då många köpare får vänta länge på sina bilar är detta särskilt uppskattat.

Men hur fungerar det att köpa en bil via Online store i praktiken?

  • Johanna:

    När man har beslutat sig för att beställa en bil online så skickar man in en orderförfrågan. Därefter kommer vår kunniga personal höra av sig till dig och bekräfta beställningen. Kunden väljer själv hos vilken agent i Sverige som bilen ska levereras till. När bilen är klar för leverans blir man kontaktad av en säljare hos agenten för att boka in en tid för överlämning, förklarar Johanna Sjögren.

Tänk på detta

För många är bilköpet, efter bostadsköp, en av de största affärerna som man gör. Därför uppmanar Mercedes-Benz dig som kund att fundera över dina behov och vara tydlig mot dig själv med vad du söker.

Se också till att göra research, inte bara på vilken bilmodell utan även annat som trygghet i ägande, försäkring och serviceavtal. Skulle det dyka upp frågetecken på vägen så ta hjälp. Även om du köper din bil online finns det experthjälp att få via såväl telefon som chatt. Johanna Sjögren sammanfattar de tre främsta fördelarna med Online store:

  • Johanna:

    Enkelhet, tillgänglighet och snabb leverans. Kunden kan utforska utbudet i egen takt i lugn och ro, bilar från hela Sveriges lager syns tydligt och beräknad leverans för bilar som är i Sverige är cirka fem veckor, säger hon.

Allt tyder på att digitala bilköp bara kommer att öka. Och även om du inte är i behov av att köpa bil just nu kanske du hittar din framtida drömbil i Online store redan i dag.

Klicka dig runt och hitta din drömbil här!