På resande fot med den ultimata terrängbilen. Möt familjen från Stuttgart och deras G-Klass.

TEXT AV MERCEDES-BENZ SVERIGE // FOTO AV MERCEDES-BENZ

Alitta, Benjamin och deras tre barn letar alltid efter nästa terrängäventyr. Vad de kör? En råstark följeslagare som heter Gustav. Japp, det är namnet på deras älskade G-Klass.

Alitta Klein och Benjamin Arnold är inte rädda för att gå utanför sin komfortzon. För det är precis där paret och deras tre barn känner sig mest bekväma. Åtminstone tillsammans med sin G-Klass. Ända sedan familjen köpte bilen 2015 har den tagit dem med på otaliga äventyr genom bland annat Schweiz, Frankrike, Italien, Tunisien, Mauretanien och Sahara i Marocko.

”Gustav är som en god familjevän för oss”, säger Benjamin om sin 22-åriga G 500. ”Och det spelar nästan ingen roll vad man erbjuder honom. När det börjar gå vilt till låser man differentialen så klättrar han uppåt som en hiss.”
”Oavsett om det är i öknen eller i skogen är det markfrigången som gör skillnaden”, tillägger Alitta.

"Haha, allvarligt talat - alla par borde köra offroad tillsammans. Det är det ultimata testet för ett förhållande"

Det ultimata testet för ett förhållande

Benjamin och Alitta upptäckte sin gemensamma kärlek till okonventionella resor när de träffades. ”En av de första presenterna Benjamin gav mig var ett par vandringskängor för en vandring i de schweiziska alperna”, minns Alitta. Hon fick den ovanliga presenten när hon besökte Benjamin i Schweiz, där han bodde och arbetade vid den tiden. Några alpvandringar och fyrhjulsupplevelser senare visste de båda att de var gjorda för varandra.

”Haha, allvarligt talat – alla par borde köra offroad tillsammans. Det är det ultimata testet för ett förhållande”, säger Alitta med ett skratt. ”Jag hade tidigare gjort några galna projekt som att vandra genom öknen. Men nu visste jag att jag inte behövde göra det ensam längre”, säger hon.

Början på något stort

När Alitta hade flyttat till Schweiz beslutade paret att investera i ett eget fyrhjulsdrivet fordon. ”Vi hade några vilda resedrömmar som innehöll mycket terrängkörning till många avlägsna platser”, säger Benjamin. ”Så vi ville båda ha en G-Klass. Tekniken är fantastisk och vi älskar det ikoniska, fyrkantiga utseendet. Och vi är båda från Stuttgart – även om vi naturligtvis vet att bilen byggdes i Österrike”, tillägger han. ”Det var en riktigt stor dag när vi äntligen fick nycklarna till den”, säger Alitta. ”När vi körde hem i Gustav den dagen visste vi att det var början på något stort. Som om ett äventyr började just där”, säger Benjamin.

Banner

Ett annorlunda äventyr

Det första äventyret som paret gav sig ut på var dock inte riktigt vad de ursprungligen hade tänkt sig. För medan Alitta och Benjamin var upptagna med att planera sitt första äventyr i sin nya G-Klass dök ett positivt graviditetstest upp. Och det krävde några ändringar i planerna. ”Först verkade det som om hela äventyrsbubblan höll på att spricka”, säger Benjamin. ”Men sedan tänkte vi på saken och bestämde oss för att justera våra planer – och vi fick det att fungera trots allt.”

"Först verkade det som om hela äventyrsbubblan höll på att spricka. Men sedan tänkte vi på saken och bestämde oss för att justera våra planer - och vi fick det att fungera trots allt."

Alltid på språng

Vi snabbspolar åtta år framåt till en vacker vingård i Mallorcas centrum, där familjen har bosatt sig tillfälligt. De räknar dock med att snart kunna resa igen och ser det som en förlängd mellanlandning på grund av pandemin. De fem verkar aldrig ha gjort något annat än att resa runt i världen i sin G-Klass.

Banner

En vän på fyra hjul

Medan Alitta ger Benjamin exakta instruktioner om hur han ska placera det högra framdäcket på en sten för att hålla bilen i jämnhöjd och ställa upp taktältet på rätt sätt, väntar barnen i bilen utan att klaga. När Gustav väl är parkerad rusar de tre runt, jagar, skämtar, skrattar – och klättrar upp i taktältet utan problem. Och medan deras äldsta son Merlin blåser gigantiska såpbubblor verkar Alitta och Benjamin ha hållit äventyrsbubblan intakt, trots allt.

Banner

Banner

Lyxiga äventyr i G-Klass

”Gustav har tagit oss till platser som skulle ha varit helt omöjliga för oss tidigare, och på vägen dit har vi träffat fantastiska människor och knutit livslånga vänskapsband.” Alitta känner på samma sätt. Förhoppningen är att behålla Gustav för alltid, så att även deras barn kan köra den en dag.

"För oss är G-Klassen en kärlekshistoria."

Parets favorit: Sahara

Även om Alitta Klein och Benjamin Arnold har rest över hela Europa och Nordafrika i Gustav – deras G-Klass – finns det en plats som har en speciell plats i deras hjärtan: Sahara. Paret körde genom Marocko, Tunisien och Mauretanien – och upplevde en hel del äventyr på vägen.

Är du nyfiken på G-Klass? Läs mer om den kultförklarade ikonen här.

Banner