Från catwalken till Maybach

Modevärlden tar sig an bilen i nytt projekt

TEXT: NICOLO FISCHER

Haute couture möter bildesign i Concept Mercedes-Maybach Haute Voiture. Belinda Günther, chef på Color & Trim, berättar om de små detaljerna som gör stor skillnad.

”Hur skulle det se ut om vi kombinerade våra produkter med haute couture?” Frågan ställdes av designchef Gorden Wagener 2019 och blev startskottet för utvecklingen av Concept Mercedes-Maybach Haute Voiture. Ansvarig för utvecklingsarbetet är Belinda Günther, chef för avdelningen Color & Trim. Tillsammans med sitt team jobbar hon med alla ytor, material och former interiört och exteriört. ”Uppdraget att kombinera mode med bilar var som gjort för mig.”

Banner

Bouclé i högsta kvalitet, elegant nappa och handsydda dekorsömmar pryder kupén i Haute Voiture.

Banner

En hyllning till hantverksskickligheten

Konceptet bygger på Mercedes-Maybach S-Klass, och teamet fick helt fria händer under utvecklingen. Detta märks redan i den tvåfärgade lacken som är så typisk för Maybach: kombinationen av mörkt marinblått och ljust roséguld rör sig i gränslandet mellan klassiskt och trendigt.
Det är framför allt två aspekter från haute couture som Belinda har tagit med vid utvecklingen av bilen: exklusiviteten och hyllningen till hantverksskickligheten. En blick in i kupén avslöjar just handsydda dekorsömmar och elegant nappaläder med tryckta Mercedes-Benz-stjärnor.

Banner

Den handgjorda kollektionen med inspiration från Concept Mercedes-Maybach Haute Voiture omfattar barrel bags och två olika outfits.

Ny kollektion på väg 2023

Precis som i modebranschen är textilier ett stående inslag i Belinda Günthers arbetsdag. Alltså är det inte så konstigt att hon vurmar för den strukturerade bouclén i blått, beige, rosé- och guldfärgat garn: ”Tyget förkroppsligar kvalitet och lyx. Liksom i impressionismen får man dessutom ett fantastiskt vackert helhetsintryck av färger och effekter som samspelar”, säger hon.
Materialen som används – inklusive bouclén – får även briljera i en uppföljande kollektion som består av handväskor, dräkter och klänningar. I början av 2023 kommer modellen Haute Voiture ut på marknaden i en mycket begränsad upplaga.

Banner

Direkt efter sina studier i mode och formgivning etablerade sig Belinda Günther i bilindustrin. Sedan 2019 ansvarar hon för avdelningen Color & Trim på Mercedes-Benz.

Banner

Belinda Günther