Ikonstatus: G-Klass är byggd för att hålla för evigt

Ingen känner G-Klass bättre än Markus Maurer och Peter Schoren. Som huvudansvariga för kvalitet respektive produktutveckling på fabriken i Graz vet de passionerade G-Klass-experterna allt om vad världens mest ikoniska offroad-suv går för.

Vilka tre egenskaper är mest utmärkande för G-Klass?

 • Markus:

  G-Klass är först och främst byggd för terrängen. Dessutom är den extremt robust, och så vill jag nämna designen som punkt nummer tre. Jag anser att det tidlösa uttrycket bidrar till att göra G-Klass helt unik.

 • Peter :

  G-Klass uppdaterades 2018, och det märks särskilt på köregenskaperna. Men även ute i terrängen ger den en helt ny körupplevelse, och tack vare den nya individuella hjulupphängningen har styrkänslan förbättrats märkbart vid körning på väg. Samtidigt vill jag också nämna designen, för det finns ingen annan suv som kan mäta sig med de omisskännligt kantiga och markanta G-Klass-formerna.

Banner

Varför ser G-Klass ut som den gör?

 • Markus:

  G-Klass bygger på idén om minimalistisk funktionalitet, och den kantiga utformningen är resultatet av en önskan att skapa en kompromisslös bil som kan ta sig fram var som helst.

 • Peter :

  Samtidigt gör den lådformade karossen att kupén kan utnyttjas optimalt. Den har massor av plats för både passagerare och bagage, och den formidabla sikten är en extra bonus. Det är lätt att se precis var fram- och bakänden slutar, så trots att G-Klass är stor är den faktiskt överraskande lätt att manövrera. Både i terrängen och inne i staden, där det kan vara ont om plats.

Så enastående offroad-egenskaper i kombination med utmärkt hållbarhet. Hur hänger det ihop?

 • Markus:

  En bil med så utpräglade terrängegenskaper måste vara konstruerad enligt otroligt robusta principer för att hålla. Chassit med ram och drivlina, som tillsammans utgör bilens kärna, ger G-Klass en påfallande styvhet och stabilitet som betyder allt vid terrängkörning. G-Klass är byggd för att klara även de svåraste förutsättningar.

Banner

Vi lever i en slit och släng-kultur. I det ljuset är väl G-Klass över 40 år långa historia närmast en anakronism …

 • Peter :

  I en värld som förändras med blixtens hastighet behöver vi fasta punkter. Något som är konstant. Något som inte ändras. Det kan till exempel vara lyckliga minnen från barndomen eller ett visst musikstycke som man förknippar med en speciell händelse. Och det är faktiskt en bra bild av G-Klass framgång. För i sina grundval har G-Klass i stort sett inte förändrats alls på över 40 år.

Utseendet har i stort sett varit likadant sedan 1979. Kommer det att fortsätta så?

 • Markus:

  G-Klass är ett perfekt exempel på vad det betyder att vara lojal mot sitt ursprung. Både när det gäller det visuella uttrycket och den markanta karaktären – och det får vi inte ändra på. Helelektriska Concept EQG visar å andra sidan hur väl konceptet bakom G-Klass passar in i den elektriska tidsåldern. Jag är djupt imponerad av hur väl vårt designteam har lyckats kombinera uttrycket från ursprungliga G-Klass med framtidens teknik.