STJÄRNSPÄCKADE MINNEN FÖR LIVET

MercedesTrophy 2022 är avgjord och innan vi blickar framåt för årets final gör vi en återblick tillbaka till höstens tävlingar från söder hela vägen upp till norr. Vi börjar i Tyskland.

TEXT OCH FOTO: BJÖRN SOLFORS

Efter en luxuös Sverigefinal på Bro Hof bar det av till en fem dygn lång och exklusiv världsfinal i Stuttgart för några lyckliga få – med stjärnspäckade minnen för livet.
Följ med in bakom kulisserna på en av världens största amatörgolftävlingar.

MercedesTrophy World Final 2022

Röda mattan är utrullad. Kamerablixtarna smattrar. Under hotellobbyns Mercedes-Benz-utsmyckade innertak bubblar både champagneglas och förväntan när de internationella vinnarna äntligen kan samlas för avgörandet av MercedesTrophy World Final 2022. Eventet, som årligen lockar över 60 000 spelare i mer än 60 länder, fyller dessutom 30 år.

Banner

Golfstjärnan Bernhard Langer

Långväga gäster från Australien, Sydkorea och Japan minglar med mer närliggande grannländer som Finland, Frankrike och Danmark. Kanada gör entré i genomarbetad hockey-utstyrsel, Österrike i stiliga folkdräkter. När det är Team Swedens tur att ställa upp sig inför mingelfotografens blixtar dyker ett välbekant ansikte upp i vimlet: Golfstjärnan Bernhard Langer. Han hälsar och skjuter av ett leende:

”Team Sweden, vad kul att se er! Vi ses till middagen”, säger han.

Bernhard Langer menar vad han säger. Under välkomstmiddagen i Sindelfingen är det just de tre influgna vinnarna från Sverige som får en av världens främsta golfspelare någonsin – med dubbla Masters-titlar och över 100 vunna turneringar i bagen – till bords.

”Jag är född i Anhausen, bara ett par timmars bilresa härifrån. Min bror bor fortfarande kvar där”, säger han.

Den evigt unga 65-åringen levererar fortfarande världsgolf på högsta nivå. Han förklarar att han är en vinnarskalle av rang, han hatar att förlora, och det kommer att märkas även under MercedesTrophy World Final 2022. Specialmomentet ”Beat Bernhard Langer” är en av alla överraskningar som väntar finalisterna de kommande dagarna. I en tävling där samtliga finalister får chansen att försöka slå golfikonen på ett och samma hål kommer han att bevisa både sin storhet och sina tävlingsnerver – med en golfuppvisning få kommer att glömma. För många av finalisterna kommer just den stunden att bli en av de allra största höjdpunkterna under världsfinalen…

Banner

Värt väntan

För två av de tre svenska deltagarna har väntan varit lång. De vann svenska upplagan av MercedesTrophy redan 2020, men har fått vänta in den uppskjutna världsfinalen på grund av pandemin. Inför årets final av svenska MercedesTrophy fanns bara en plats kvar till världsfinalen att slåss om.

Banner

Från söder till norr

Efter åtta genomförda deltävlingar i Sverige – från söder till norr – hade slutligen 16 vinnare kvalificerat sig för två exklusiva finaldygn i Stockholm i september. På femstjärniga Villa Dagmar på Östermalm bjöds på övernattning och en välkomstmeny signerad Michelin-kockarna på Aloë. Morgonen efter gled entrégrindarna till Bro Hof, en av Europas absolut finaste golfbanor, upp för den avgörande finalrundan på Stadium Course. Med Mälarens vatten som närmaste granne bjöd den frodigt perfekta och välkomponerade banan på otroliga vyer, ett rikt fågelliv – och sedvanliga svårigheter. Nattens regn gjorde det inte lättare, men efter arton spelade hål i perfekt golfmiljö stod det klart vilka som klarat svårigheterna bäst. I den pampiga slottsrestaurangen, efter välbehövlig laxlunch, hyllades vinnarna med applåder, priser och champagne. Ettan, tvåan och trean i klass A (hcp 0-18) respektive klass B (18-36) belönades i år med specialdesignade troféer: Handgjorda peggar i silver!

  • Slide 1
  • Slide 2

EQE från Mercedes-EQ stod på spel

Tyvärr fick ingen köra hem en splitterny EQE, som lockade med dagens Hole in one-pris. Men slaget om den sista finalplatsen till MercedesTrophy World Final 2022 avgjordes på ikoniska hål 17: ett kort par 3-hål med en ölik green helt omgiven av vatten. Uppdraget: Närmast flagg kammar hem finalbiljetten.

För en av deltagarna, med en riktigt tuff dag på banan bakom sig, vändes tungsinne till glädje. Efter en perfekt träffad pitching wedge, med hög bollflykt i lätt motvind, stannade bollen en meter från flaggan. Världsfinalen nästa!

Banner

Upplevelser utöver det vanliga

Under MercedesTrophy World Final 2022 i Stuttgart behandlas alla som de vinnare de redan är. Tre 18-hålsrundor avverkas under de fem dygnen, där medspelarna mixas oavsett handicap och nationalitet – vilket gör tävlingstimmarna extra givande och roliga. Men det är allt som händer utanför golfbanorna som verkligen gör upplevelsen till något utöver det vanliga. Frikostiga galamiddagar varvas med exklusiva besök i det pulserande hjärtat av Mercedes-Benz och Mercedes-AMG. Under ett kvällsbesök på fantastiska Mercedes-Benz Museum i Stuttgart, i den ikoniska byggnaden ritad av arkitekten Ben van Berkel, rör sig deltagarna nerför nio våningar fyllda av blänkande bilhistoria. Bland alla godbitarna på plats finns en av blott två tillverkade Mercedes-Benz 300 SLR ”Uhlenhaut Coupé” från 1955. När det andra exemplaret i våras såldes till en privat samlare hamnade slutpriset på 135 miljoner euro, motsvarande 1,4 miljarder svenska kronor. Världens genom tiderna dyraste bil.

Banner

Fabriksbesök

När bilfabriken i Sindelfingen besöks är det som att resa in i ett mindre land. I hus efter hus, längs gata efter gata, pågår det som gör att 1 600 nytillverkade bilar varje dag kan lämna fabriken. På Mercedes-Benz Plant Sindelfingen arbetar 35 000 anställda – tillsammans med specialiserade robotar. Finalisterna bjuds in på en exklusiv rundtur i produktionen och kan på bara några meters håll se det intensiva samarbetet mellan människa och maskin. Från taket hissas en nylackerad sedankaross ner, en bit bort skruvar en tekniker fast dörrarna på en röd Mercedes AMG GT Coupé – och samtidigt kommer en robotarm farandes med instrumentbrädan till en vit E-Klass. Med millimeterprecision knixas den in i kupén, skruvas på plats och bilen transporteras vidare i detta högteknologiska skådespel som pågår varje dag, varje natt – året om.

När finalisterna rullar in på Daimler Straße i Affalterbach, och släpps av vid Mercedes-AMG:s världsberömda huvudkvarter, ökar pulsen ytterligare en nivå. Mot löfte om ett strikt fotoförbud öppnas dörrarna in till det mest heliga: Produktionsanläggningen där AMG-motorerna fortfarande handbyggs enligt devisen ”One Man, One Engine”. En våning upp kommer alla fördomar om en motorfabrik på skam: I det vita ljuset rör sig ljudlösa, robotiserade arbetsbänkar lydigt intill ingenjörerna som steg för steg förverkligar några av världens bästa motorer i en ultramodern arbetsmiljö som mest påminner om laboratorium.

En bit bort får vi titta in i rummet där en splitterny Mercedes-AMG Project ONE – den första bilen i världen som hämtat sin teknik direkt från Formel 1 – står redo att hämtas upp av sin nya ägare. Den har gott sällskap. En liten bit bort står Lewis Hamiltons världsmästarbil, med den välbekanta loggan Petronas lackerad på bakvingen, parkerad. Det är en andäktig samling golfvinnare som kröner lunchen med att provsitta splitternya Mercedes-AMG C 63.

Banner

The Open

På golfbanan byts accelererande hästkrafter mot accelererande svinghastigheter. Med dagens rakaste utslag, i deltävlingen ”Drive to the major”, belönas en av finalisterna med den eftertraktade VIP-biljett till nästa års The Open.

I den andra deltävlingen, ”Beat Bernhard Langer”, är målet att komma så nära flagg som möjligt på det 165 meter långa par 3-hålet rakt utanför golfrestaurangens terrass. Matgästerna, samt en glänsande vit EQS på ett podium intill, följer utvecklingen. Avståndet till flaggan mäts på alla bollar som sätts upp på green, och när alla scorekort lämnats in står det klart att ledaren lyckats placera bollen en dryg meter från flaggan. Då gör Bernhard Langer själv entré. Med en mikrofon över kinden erkänner han att han just övat några slag borta på rangen. Han erkänner också, inte helt oväntat, att han är en vinnarskalle av rang. Ska han lyckas komma närmare flaggan? Med ett enda försök? Eller ska någon lyckas slå Bernhard Langer?

Kanske är leendet aningen mer stelt än under middagen med Team Sweden när han böjer sig ner för att pegga upp – och tystnaden lägger sig kompakt. En provsving. En titt upp.

Och så en förvånansvärt lugn sving som placerar bollen i önskad riktning, med önskad hastighet.

Först en dov duns.

Sedan ett öronbedövande jubel som sprider sig långt utanför Nippenburg golfbana. Nej, ingen slår Bernhard Langer. Han har lagt upp bollen precis intill flaggan.

Banner

Avslutningskvällen

Efter flera dygns maxade upplevelser, och med den tredje och sista golfrundan i hamn, står det helt klart att nerverna behöver lugnas. Det görs i den exklusiva VIP-avdelningen Circle of Excellence i Sindelfingen, där det bjuds på välsmakande galamiddag i celebert sällskap av bilklenoder som Merceds-Benz Maybach GLS och nya Mercedes-AMG SL Roadster. Vinnarna i de olika klasserna hyllas och under avslutningskvällen gör även en särskild gäst entré: The Open Championships klassiska vinnarpokal The Claret Jug – som bland annat Henrik Stensson druckit segerchampagne ur – ställs ut på scenen. När deltagare från diverse länder låter sig fotograferas tillsammans med den mytomspunna pokalen är symboliken perfekt: I MercedesTrophy World Final 2022 är alla vinnare.

Banner

Redo att ta dig an utmaningen 2023?
Kontakta din Mercedes-Benz agent och se till att du står på tee när MercedesTrophy i Sverige 2023 ska avgöras. Till våren smäller det! 

Hitta din Mercedes-Benz agent här!