Søren Rose - Nya former

Nya former

Mångsysslare med passion för innovation

TEXT: JAN WILMS // FOTO: JASPER CARLBERG, PR

Från startup-visionär till dansk stjärndesigner. Från storstadspulsen i New York till idyllen i Köpenhamn. Søren Rose uppskattar omväxling i livet. Det märker man inte minst under turen genom hemstaden i nya EQC.

47-årige Søren Rose, som under tio års tid pendlat mellan den danska huvudstaden och Manhattan, flyttade nyligen tillbaka till sin hemstad för gott. Han har gjort om övervåningen i sitt rymliga hus till en designstudio och kontor åt sig själv och sina anställda. En trappa ner bor han med familjen, som består av fru och tre barn. Uppe på kontoret dras blicken till möblerna ur Gymnasium  Collection, som blev startskottet för hans karriär som möbeldesigner. Han räddade gamla trägolv från idrottshallar som skulle rivas och gjorde bord och skåp av materialet. ”För mig är hållbarhet att ta vara på resurser och undvika att slänga saker”, säger Søren.

Banner

Skandinavisk modernism

Det som länge bara var en av många möjligheter, ett fritt val, har på senare år blivit en av formgivarnas – och varumärkenas – allra viktigaste uppgifter: nämligen att låta utvecklingen av nya produkter styras av deras ekologiska fotavtryck. Den skandinaviska stilen som växte fram under 1950-talet är ett exempel på vilka lysande idéer och former som kan komma ur en period präglad av brist och begränsningar. Möblerna från den här tidsperioden är enkla, funktionella och solida, samtidigt som deras ljusa och neutrala färger lockar fram ljuset i hemmet. I dag är de tidlöst eleganta klassikerna inom skandinavisk design hetare än någonsin.

Till denna riktning bekänner sig även Søren Rose, med sina lampor i mässing, köksmöbler med mjuka träytor och soffbord med skivor av trästockar. Han skapar för välkända märken som Ferm Living, Menu, Muuto och Unoform. ”Fast jag var tvungen att anpassa mig till den här mer avskalade stilen. Jag var mer materialistisk som designer i början av min karriär”, minns han.

Banner

Banner

Passion för innovation

1994 grundade Søren mediebyrån Charlie Tango, redan innan den nya ekonomin och it-samhället fick sitt riktiga genombrott i Köpenhamn. Via byrån utvecklade han senare den största danska appen för mobila betalningar, som såldes 2017. Med hjälp av investerare skapade han 2004 Trunk Archive, numera en välrenommerad fotoagentur som representerar några av världens mest berömda fotografer. Dessutom berättar Søren att han hade samlat på sig så mycket designmöbler att han behövde hyra lagerutrymmen för att inte tvingas sälja dem. Men en dag bestämde han sig ändå för att ta farväl av samlingen. Han ville skapa egna möbler, och grundade därför Søren Rose Studio.

Banner

Banner

Stark och tyst

Passionen för innovationer, och lusten att prova på nya saker, är det som driver honom. Det förklarar också hans förväntansfulla min när han sätter sig i EQC. Han ska köra en elbil för första gången, och som det anstår en designer är det självklart bilens formgivning han ägnar störst uppmärksamhet. ”Detta är den första elbilen som jag verkligen gillar. Den har inga fejkade, futuristiska detaljer, utan en läcker och tidsenlig design. Mercedes lyckas hålla sig på rätt sida om den fina gränsen.”

Motorn startar nästan ljudlöst, och vi rullar iväg. Bilen är mjuk och bekväm att köra, men har gott om vridmoment när råstyrkan behövs. ”Den här kvaliteten på ytor och finish är enormt viktig för mig. Man märker när någon har decennier – eller, som i Mercedes fall, över 130 år – av tillverkning i toppklass med sig i bagaget.”

På väg mot stadens centrum överraskar Søren Rose med en ny sida av sig själv: ”Jag har en stor passion för bilar och har haft över 20 olika modeller. Min familj har ett företag som förser organisationer i Afrika, som FN och Röda Korset, med terrängbilar, bland annat G-Klass”, säger han och fortsätter: ”2002 var jag med i Paris–Dakarrallyt och kom på 25:e plats. Inte så illa, eller hur?”

Köpenhamn mot framtiden

Hur ser han då på framtidens mobilitet? ”Mina barnbarn kommer säkert inte att tro sina öron när de får höra att deras farfar styrde bilen själv. Jag skulle tycka att det var toppen om Danmark medverkade i utvecklingen mot autonom körning.”

Köpenhamn har satt upp det ambitiösa målet att vara klimatneutralt år 2025, och staden anses ligga i framkant vad gäller hållbarhet och framtidstänkande.  I undersökningar om vilken som är världens bästa stad att bo i får Köpenhamn ständigt topplaceringar. Men trots att staden på många sätt är ett föredöme märker Søren Rose att allt fler i generation Z – dagens 20- till 30-åringar – vill flytta ut på landet. Den globala samhällstrenden som lockar allt fler människor till städerna kan vända. ”Då blir bilarna självkörande, personliga mobilitetshubbar”, säger han, ”där vi både kan jobba och koppla av.” Søren har sedan länge arbetat med produkter som lämpar sig för en sådan framtid. Med sitt nya företag Klein designar han så kallade Tiny Houses, kompakta bostäder som gör att man kan bo bra på några få kvadratmeter. De första ritningarna kommer från Bjarke Ingels, vän och tillika dansk stjärnarkitekt. Han har tagit fram ett sommarhus med djärv konstruktion som snart är klart för beställning.

Banner

En perfekt helg

Vi styr kosan mot en annan av Søren Roses favoritplatser, en klunga av små stugor i furu. Vid första anblicken ser det ganska oansenligt ut och får en nästan att tänka på Sørens Tiny Houses, men detta är i själva verket en simklubb direkt vid hamnen i huvudstaden. De stränga miljöföreskrifterna har fått till följd att vattnet i Köpenhamns hamninlopp är förvånansvärt rent sedan  15 år tillbaka.

Hade det varit ett par grader varmare hade ett dopp i havet fulländat familjen Roses helg. Men i dag är det EQC som är träffpunkten för hela familjen – från den helt digitala förarplatsen till det stora bagageutrymmet. Och kanske blir det en längre bekantskap än så, eftersom Søren Rose tycks ha hittat en stark kandidat till nästa familjebil. Han har ju alltid tyckt om att prova nya saker.

Banner

Banner

FYRA TIPS I KÖPENHAMN

Cranks & Coffee

Trendig cykelaffär med  kafé och butik i stadsdelen Klampenborg vid Öresund. Den perfekta utgångspunkten för härliga cykelturer runt Köpenhamn.

Lumskebugten

En av Köpenhamns äldsta restauranger med traditionellt elegant atmosfär i hamnkvarteren. Njut av det danska köket med franska influenser. Självklart serveras smörrebröd.

Ordrupgaard

Ett över 100 år gammalt museum i stadsdelen Charlottenlund. Här kan du beskåda verk av franska impressionister och danska konstnärer i historisk och modern arkitektur. Även kaféet är väl värt ett besök.

Nordvästra Köpenhamn

Det före detta industriområdet är numera en av de hetaste stadsdelarna med gallerier, butiker och Kaffedepartementet – stadens bästa kafferosteri.

Denna artikel blev första gången publicerad i Mercedes me magasinet #3, 2020.