Alexandrov Klum om stora förändringar i en utmanande tid

Med ny blick mot en ny tid

Alexandrov Klum om stora förändringar i en utmanande tid

TEXT: BJÖRN SOLFORS // FOTO: JOHAN MARKLUND, ALEXANDROV KLUM.

Empati. Förmågan att lyssna inåt. Och en återkoppling till naturen.
Krisens lärdomar – tillsammans med teknikens blixtsnabba språng – kan ta oss till nästa nivå, tror konstnärsparet Iris och Mattias Alexandrov Klum.

Konstnärsduon, och det gifta paret, Iris och Mattias Alexandrov Klum har som så många andra sett 2020 tömmas på inbokade projekt och uppdrag. De har också, på nära håll, sett vad viruset är kapabelt till.

”Min pappa blev svårt sjuk och låg inför döden”, säger Iris. ”Han låg nästan åtta veckor på intensiven och tio veckor efter att han lämnat sjukhuset kunde han fortfarande inte gå och stå. Det har fått enorma konsekvenser.”

Känslorna, och insikterna, som följer med en sådan upplevelse delar hon med många andra just nu.

”När man tror att man ska förlora någon, när man tror att det bara är dagar kvar, då tangerar man så nära liv och död att man verkligen förstår i hjärtat vad det innebär att leva här och nu.”

Banner

Banner

Nya insikter med nya möjligheter

Det är ur den insikten samtalet tar sats. För trots de svåra tiderna finns det också kraft och möjligheter i den omställning som världen går igenom. Känslorna som pandemin för med sig – och saknaden efter nära och kära – kan också leda till andra beslut kring hur vi vill och bör leva våra liv.

”I bästa fall kommer vi människor i kontakt med förgängligheten, att allt inte är beständigt, på ett nytt sätt. Kanske kan vi återupprätta vår relation till naturen, och tydligare se konsekvenserna av hur vi lever både i det stora och i det lilla”, säger Mattias.

”Nu är vi många som får koppla om hjärtat och kroppen till ett lugnare tempo, vilket leder till en ökad närvaro i nuet. Då känns allting lite mer. Då börjar man se naturen, väderskiftningarna, människorna man har i sitt liv. Vi blir lite mer rädda om livet. Pandemin är på så vis en slags påtvingad mindfulness, och jag hoppas att vi kan ta till oss och behålla de tankarna även efteråt. Det nya läget är en gigantisk utmaning, men också en möjlighet”, säger Iris.

Människa och maskin

Mellan Saltsjö-Duvnäs och Fisksätra, vid Lännersta-sundets kala klippor, tar den världsberömda naturfotografen och den konceptuella konstnären en efterlängtad paus från innerstadens hets och stress. De kliver ur sin EQC, bilen de levt med sedan 2019.

”På något märkligt sätt är det som att man kommer ännu närmare naturen i den här bilen. Den är så intuitiv, så mjuk, den har en egen energi. Och tystnaden är fantastisk”, säger Mattias.

På det personliga planet uppskattar de komforten, kvaliteten och de förvånansvärt låga driftskostnaderna. Men vid den öppna bakluckan, där de sätter fram termoskaffe och  bullar, talar de om elbilens betydelse ur ett större perspektiv.

”Vissa människor blir lite provocerade när man kommer med en elbil. Elbilar är inte perfekta, säger de. Nej, det vet alla som läser på lite. Men det man kan konstatera är att ’same as usual isn’t good enough’. Därför måste vi ge oss in i den transformativa rörelsen för att möjliggöra en framtid som blir mycket bättre. Vi är inte framme vid den perfekta lösningen än, men resan ditåt måste vi alla göra”, säger Mattias.

I den ambitionen spelar en elbil som EQC, och den rasande snabba teknikutvecklingen,  en av huvudrollerna.

”Förut talade man om människa vs maskin. Nu är det människa och maskin. Teknik som exempelvis AI är inte per definition god, den är god om vi fyller den med goda egenskaper. Den totala datorkraften i världen är oändligt mycket större än alla mänskliga hjärnor. Men utan mänsklig empati och närvaro, som är svår att plöja ner i en maskin, så blir resultatet inte gott”, säger Mattias.

”Utvecklingen kräver att vi människor fyller maskinerna med det som är hållbart långsiktigt, och det måste finnas en respekt mellan människa och natur. IQ och EQ måste existera parallellt. Tekniken måste paras med det mjuka värdet, med den djupa förståelsen för att allt är sammankopplat. Alla våra val behöver bottna i en mänsklig etik”, säger Iris.

Banner

Intuitiv teknik som hjälper oss

Som ambassadörer för Mercedes och EQ Community vill de vara en del av den positiva utvecklingen.

”Mercedes är en av världens största och innovativt mest kraftfulla bolag, som konstant flyttar fram positionerna. Hur många andra bilföretag har egna framtidsforskare anställda? Det är extremt inspirerande och spännande att få kika in i företagets innovativa processer. Att Mercedes också lanserar elbilar i alla segment, från A-Klass till de stora suvarna, är lika viktigt. Det måste finnas alternativ för alla att välja en mer hållbar lösning, planeten har inte råd med en exkluderande rörelse. Mercedes skriver inte bara ett nytt kapitel i bilindustrins historia just nu. De skriver en ny bok”, säger Mattias.

Samtidigt utvecklas bilarna till att bli allt mer intuitiva, hjälpande och avlastande. Faktorer som ännu mer hjälper oss att få koppla av, att andas lugnare – och landa i nuet.

”Fordonet blir en förlängning av dig själv, som man integreras in i. Det är otroligt att man kan möjliggöra den här nivån av komfort, säkerhet och intuitivitet, något som var otänkbart fram till alldeles nyligen. Man hamnar i framtiden fast att det är nu”, säger Iris och fortsätter:

”En annan viktig aspekt är tystnaden. Man forskar otroligt mycket kring bullernivåerna i våra städer, och hur det påverkar oss negativt. Att vara inkapslad i ett fordon som är så tyst minskar stressnivåerna oerhört mycket.”

Nya vägar för konsten

Tankarna om en ny väg framåt är centrala även i konstprojekten duon skapar tillsammans, där tematiken kopplas till miljöfrågor med berättande från filosofi, vetenskap och mytologi.  I spåren av stängda konsthallar och hårda publikrestriktioner världen över behövs dock nya vägar för konsten att nå sin publik. Även här är tekniken, och nytänkandet, till hjälp.

”Tillsammans med våra partners och globala uppdragsgivare måste vi utveckla nya plattformar för våra projekt. Hur kan vi skapa  den  interaktiva konsten, som på riktigt skapar en upplevelse hos publiken utan att de faktiskt varit där? Vi vill inte bara lägga ut något på en hemsida, vi vill verkligen skapa en fysisk upplevelse. Under 2021 har vi förhoppningsvis landat i ett första, digitaliserat projekt”, säger Iris.

”Vi vill att våra samarbeten ska sträcka sig över gränserna mellan en kommersiell värld och konstens värld, där vi delar intentioner och värderingar. Tillsammans kan vi nå ut till fler, och till grupper vi annars inte hade nått.”

Banner

Banner

Bryter ny mark i Spanien

Även på det privata planet har corona-året 2020 genererat en stor förändring. De har flyttat in i ett nytt hus i östra Spanien, mellan Valencia och Alicante, som ska rymma både en stor ateljé och en stor familj. Och, framför allt, nya lärdomar.

”Man blir lätt bekväm i det man har och i det man känner till. Risken är att man skapar en kopia av någon annans liv, ett liv man kanske ser i sociala medier eller i kulturen omkring sig. Vi hade blivit för snäva i områden där vi trodde att vi var öppna. För att kunna skapa bortom de banorna, bortom bekvämlighetsbubblan, och hitta mer mångfasetterade perspektiv måste vi tänka nytt”, säger Iris.

”Här är vi invandrare. Här är vi inte integrerade. Det är extremt nyttigt att halka ut i något som inte är så bekvämt och så självklart. Precis som de flesta människor har vi ett behov av att öppna upp oss för att förstå andra kulturers behov”, säger Mattias.

Sverige är och förblir dock en viktig knutpunkt för paret. Båda har barn från tidigare äktenskap här, och i centrala Stockholm finns duons Sverigebas. Rent yrkesmässigt spelar det inte så stor roll var i världen de har sin bas. Möten hålls med digitala verktyg, inte minst i dessa tider, och duon väljer även sedan tidigare sina uppdrag med ”kirurgisk precision” för att minska resandet.

”Här är vi ju faktiskt ännu närmare Afrika, som vi ofta arbetar i. Och som kulturarbetare  är det ju fantastiskt att få vara nära kulturmetropoler som Valencia, Bilbao, Madrid, Malaga, Granada och Sevilla”, säger Mattias.

Banner

Alexandrov Klum

Konstnärsduon Alexandrov Klum, som består av Mattias och Iris Alexandrov Klum, skapar konstprojekt med tematik som är kopplad till miljöfrågor, med berättande från filosofi, vetenskap och mytologi. De arbetar också nära forskning om planetära frågor, vilket gestaltas genom sammansmältningar av egna upplevelser och fiktiva världar.

Iris Alexandrov Klum är en konceptuell konstnär som arbetar med installationer, film och fotografi.

Mattias Alexandrov Klums bilder har bland annat publicerats på National Geographics omslag tretton gånger.

En värld så som världen borde se ut

Hoppet om en mer positiv utveckling tycks intakt hos paret, trots en ganska dyster och osäker situation globalt just nu. Vissa röster varnar för att coronakrisen skymmer sikten för miljöarbetet och den gröna teknikutvecklingen, att omställningen mot ökad hållbarhet och minskat avtryck kommer att stanna av. De håller inte med.

”De globala miljöutmaningarna är enorma, både avseende klimatet och förlusten av biologisk mångfald. Det är något ingen egentligen kan bortse ifrån. Vi människor är vanedjur, och med covid-19 har vi fått bryta många vanor. Vi har fått tänka om, i allt från hur vi ses till hur vi konsumerar och hur vi förflyttar oss. Det gör oss förändringsbenägna, och tillsammans med de nya alternativen har vi fått en fantastisk möjlighet att navigera i rätt riktning”, säger Iris.

”Och det låter ibland som en uppoffring att bry sig om miljön”, fortsätter Mattias. ”Men vi kan mer om vår värld än någonsin tidigare, vi är mer uppkopplade än någonsin tidigare, de innovativa och tekniska värdena och världarna är mer avancerade än någonsin tidigare. Däri ligger det stora paradigmskiftet. Det är ett privilegium och en enastående resa. Vi gläntar på dörren nu. Tillsammans kanske vi kan skapa en värld så som världen borde se ut.”

Denna artikel blev första gången publicerad i Mercedes me magasinet #3, 2020.